Redactieblog

1 reactie

‘Lavendelteelt in de Achterhoek’

Hitte en droogte stemmen tot nadenken.

Ook op onze huidige locatie in de Dordogne worden hitterecords gebroken. Bij 41 graden (in Timboektoe was het 31 graden) kun je niet veel meer doen dan in de schaduw blijven zitten, veel water drinken en het hoofd proberen koel te houden. Hier is ook al lange tijd sprake van droogte, waardoor de watervoorraden sterk zijn geslonken. Riviertjes staan droog, ook het grondwater is sinds vorig jaar niet meer op peil gekomen.

Verboden gewassen overdag te besproeien

Droogtemaatregelen

De droogte wordt in Frankrijk ook geclassificeerd: we zijn nu aanbeland op niveau 2. Daar horen allerlei maatregelen bij. Voor particulieren: geen water gebruiken om auto’s te wassen, privé zwembaden mogen niet meer worden gevuld, besproeien van golfbanen, gazons en sportterreinen tussen acht uur ’s morgens en acht uur ’s avonds is verboden. Boetes tussen € 1.500 en € 3.000 kunnen worden uitgedeeld. Laatstgenoemde tijden gelden ook voor het besproeien van gewassen.

Groeischema gewassen

De onrust in de agrarische wereld groeit, aldus de regionale krant, de Sud Ouest. Het meeste graan is wel van de akkers (niet zonder enorme stofwolken in het hele land overigens) maar mais en fruit lopen zeker twee weken voor op het groeischema van een normaal jaar en als er deze dagen niet mag worden beregend, komt er niet veel van terecht. Aldus de boeren. Nu is dat iets wat je hier al jaren ziet. Velden met half volgroeide zonnebloemen, mais die niet half zo hoog is als in Nederland, onooglijke aardappels.

De wijnbouw zou ook een doorstart kunnen maken

Lavendelteelt in de Achterhoek

Ik weet dat Wageningen onderzoek doet naar gewassen die beter tegen nattigheid kunnen (in verband met de zeespiegelstijging), maar misschien moeten we ook wel op zoek naar gewassen die tegen droogte kunnen. Ik kan mij zo maar voorstellen dat de Achterhoek, als droogste regio van het land, het centrum van de Nederlandse (en dus ook Europese) lavendelteelt zou kunnen worden. Ziet er mooi uit, ruikt lekker, en misschien levert het ook nog wat op. Natuurlijk zou ook de wijnbouw een doorstart kunnen maken.

Zomerse temperaturen

Hoe dan ook, intussen mogen wij ons hier verheugen op flinke onweersbuien en een temperatuurval van maar liefst 20 graden in de komende dagen. We komen dan op normale zomerse waarden. Het zal dan misschien ook niet nodig zijn om een concert in een nabij stadje te bezoeken. Ik weet niet waarom ze het doen, maar in Frankrijk schrikt men er niet voor terug om midden in de zomer het Weihnachtsoratorium van Bach op het programma te zetten. Misschien om op koelere gedachten te komen. Het blijft natuurlijk prachtige muziek, ook zonder kerst. Dus misschien gaan we er toch wel naar toe. En dan in december naar de Mattheus.

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Eén reactie

  • farmerbn

    Is natuurlijk een gouden mix die lavendel naast een mega-varkensstal. Geuremissie neutraal en geen luchtwasser met de bijbehorende gevaren meer nodig. En wie weet: Hoe groter het perceel lavendel hoe groter het varkenshok mag worden. Geurkringloop-gedachte.

Of registreer je om te kunnen reageren.