Redactieblog

‘Dakkapellen op boerderijen en andere WOZ-ellende’

De WOZ-waardering. Het blijft maar huilen met de pet op.

De ene na de andere rechtszaak wordt erover gevoerd. Duizenden procedures per jaar, omdat de kwaliteit van de gemeentelijke taxaties vaak niet goed is. Dat geldt voor particulieren maar zeker ook voor agrarische ondernemers.

Voor heel veel belastingen is de WOZ-waardering leidend

Oppervlakte

De jaarlijkse waardering van de woning en bedrijfsgebouwen is zelden goed. Vaak missen er gebouwen of is de oppervlakte van de (onder)grond en gebouwen niet juist. Nu kun je wel denken dat deze waardering niet zo belangrijk is maar dat is hij wel degelijk. Voor heel veel belastingen is de WOZ-waardering leidend. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de gemeentelijke belastingen en de schenk- en erfbelasting. En hoe hoger de waardering – hoe hoger de belastingheffing.

Veehouder met succes taxatie aangevochten

Reden genoeg dus om kritisch naar de jaarlijkse WOZ-taxatie te kijken. Dat deed een melkveehouder uit Alphen aan den Rijn (Z.-H.) ook. En met succes. De veehouder had een geschil met de gemeente over de WOZ-beschikking van het jaar 2016. De gemeente had onder meer een dakkapel als een afzonderlijk onderdeel betrokken in de waardering.

Taxatiewijzer Agrarische gebouwen

In een uitspraak van 15 augustus 2018 merkt het gerechtshof dit aan als een dubbeltelling. De gemeente had (terecht) gewerkt met de taxatiewijzer Agrarische gebouwen met waardepeildatum 1 januari 2015. In deze taxatiewijzer zijn dakkapellen niet opgenomen als afzonderlijke onderdelen die de gemeente in de WOZ-waarde moet opnemen. Het hof leidde hieruit af dat de waarde van eventuele dakkapellen al was inbegrepen in de kubieke meterprijs van de woning.

De kwaliteit van veel taxaties rammelt nog steeds.

Grotere inhoud

Het enige effect dat de aanwezigheid van de dakkapel op de WOZ-waarde heeft, is dat de woning een grotere inhoud heeft. Overigens had de gemeente evenmin rekening gehouden met de slechte marktsituatie in de melkveehouderijsector. Het hof verwierp de stelling van de gemeente dat de taxatiewijzer Agrarische gebouwen niet voorziet in een correctiemogelijkheid.

Al met al geeft ook deze uitspraak weer aan dat het zich loont om de jaarlijkse WOZ-beschikking kritisch te bekijken. De kwaliteit van veel taxaties rammelt nog steeds.

Lees ook: ’Proefprocedures aanhorigheden bij stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.