Commentaar

1 reactie

‘Wie krijgen uw real time satellietbeelden te zien?’

Wellicht geen boer die er erg in heeft, maar sinds deze week kijkt Brussel bijna real time mee vanuit de ruimte met een nieuwe generatie satellieten. Die leveren een ongelofelijke hoeveelheid details op. Maar ook vragen.

De nieuwe Sentinel-2 satellieten scannen om de 2 dagen het hele Europese landschap. Ze volgen zo op de voet onder andere de stand van het gewas en detecteren ziekten en plagen.

Toegang tot data

Die satellieten leveren een astronomische hoeveelheid aan data. Data waar Brussel eigenaar van is. De Europese Commissie bepaalt welke controle-instanties die informatie gratis mogen gebruiken. Die instanties mogen op hun beurt en met hun goedvinden de data weer doorgeven aan andere bedrijven. Dat roept de vraag op of Brussel zo de controle over de data dreigt te verliezen. Worden die derde partijen wel goed gescreend om fraude te voorkomen en ervoor te zorgen dat de informatie niet ten kwade wordt toegepast?

Doel van de inzet van data is onder andere om de controle en de gegevensverzameling te vergemakkelijken. Met als voordeel dat er minder fysieke controles hoeven te worden uitgevoerd om na te gaan of een boer fraudeert met Europese subsidies. Boeren en de EU besparen hiermee kosten. Een win-winsituatie, aldus EU-landbouwcommissaris Phil Hogan.

Minder controle

Minder fysieke controles bespaart een boer wat tijd en misschien een kop koffie voor de inspecteur. Maar dan weet hij tenminste wel wat en hoe ze controleren, en ze kunnen er uitleg bij geven. Die controle heeft een boer niet over de livestream satellietbeelden van zijn bedrijf, laat staan hoe de informatie wordt geïnterpreteerd. Het is aan Brussel hier zeer zorgvuldig en transparant mee om te gaan.

Eén reactie

  • farmerbn

    Oppassen met die beelden. Voordat je het weet kijkt een gefrustreerd gepensioneerde groene mee en lapt je eraan als je een boompje hebt omgelegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.