Commentaar

7 reacties

‘Vasthouden aan asbestdoel in 2024’

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu zegt dat uitstel van het in 2012 aangekondigde verbod op asbestdaken niet aan de orde is. De uitspraak roept veel reacties op.

Spot klinkt uit de eerste reacties op het bericht dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Milieu vasthoudt aan het asbestverbod in 2024. ‘Hahaha’, lacht de een. De ander is trots op zijn vleermuispopulatie. ‘Levenslang verbod voor astbestverwijdering’, giert hij. De reageerders snappen de ernst van de gevaren niet, en miskennen de maatschappelijke roep op een verbod.

Gevaren van asbest

Per jaar sterven honderden mensen aan de gevolgen van asbest. Tot 2035 worden nog 9.000 slachtoffers verwacht. Is er meer overtuigingskracht nodig?

Om de doelstellingen te halen moet jaarlijks meer dan 10 miljoen vierkante meter asbestdak worden gesaneerd. Er ligt nog 100 miljoen vierkante meter. Boeren en tuinders zien de noodzaak niet, of vinden de sanering te duur. Zij zien een ontsnapping nu blijkt dat 2024 nog niet wettelijk is vastgelegd.

Versnelling kan wel een tandje hoger

Traineren is ongepast. Boeren hebben de mond vol over maatschappelijk draagvlak. Hier begint het! En ooit moet er toch voor opruimen worden betaald, op lange of korte termijn.

De boeren hebben een punt als het gaat om kosten. De vraag is of de regels om het kankerverwekkende asbest te verwijderen niet zijn doorgeschoten. Van Veldhoven heeft een versnellingsagenda aangekondigd, met mogelijke aanpassing van regels. Die ‘versnelling’ kan wel een tandje hoger.

Laatste reacties

 • haj146

  Geen enkele boer heeft de mond vol van maatschappelijk draagvlak. En btw de meeste burgers doen ook niks aan asbest.
  En om het dan in verhouding te stellen.... 100 miljoen meter keer ongeveer 9 euro. Kost de overheid eenmalig 900 miljoen. Alleen al voor 2 akelige natura 2000 gebieden in t oosten ligt 750 miljoen op de plank... Ik bedoel maar

 • driepint

  Lekker makkelijk om belerend naar je lezers te wijzen. Er is ooit een vergunning afgegeven op asbesthoudende platen. Wil je als overheid daar vanaf dan moet je ook je verantwoording in nemen en alle kosten vergoeden. Niet een knullig stimuleringsregelingetje optuigen, terwijl regels rondom sanering vervolgens de kostprijs abnormaal verhogen

 • Alle reacties ten spijt, je had allang actie kunnen ondernemen om je asbest kwijt te raken! De jongste asbestdaken zijn 30 jaar oud en de stal is tussenbeide vast wel een keer gerenoveerd of een nieuwe gebouwd!
  Dan kan men ook die paar asbestplaten wel even saneren, de rente was laag!

 • John*

  volgens mij hebben alle verwijderingsploegen die er nu zijn volle bak te werken. Ze hebben ervaring, kennen de regels. Laat de ploegen die er nu zijn toch gewoon alle asbest opruimen. Misschien dat het 2 a 3 jaar langer duurt maar aan alle kanten veiliger dan nu hals over kop mensen opleiden die dan 4 jaar later weer wat anders moeten gaan zoeken. Geloof niet dat je dan echt gemotiveerde asbestopruimers vindt.. Als je gewoon realistisch en de tijd neemt komt het helemaal goed. Die tijdsdruk maakt het alleen maar moeilijker om de asbest er op tijd af te krijgen. Aan de ene kant lopen de prijzen de pan uit en aan de andere wil niemand het werk oppakken.

 • mts_kuijpers

  @driepint, jij bent een mooie.... voor de stal opzich is ook een vergunning af gegeven, moet de overheid de sloopkosten dan ook dragen?? Wat een onzin.

 • Hilhorst100

  Beste roverheid, u heeft een gevaarlijk product geleverd dit had u in 1994 al terug moeten nemen,als er met een auto iets mis is volgt er voor de veiligheid ook een terugroepactie. Dat de meeste mensen nog niet gesaneerd hebben komt omdat de meeste asbestbezitters niet onder de btw aftrek zitten of zaten. Hoe durft u 21% te rekenen voor verwijderen,storten en leggen van een nieuw dak. Dit is begrotingstekort aanvullen over andermans ellende

 • driepint

  @Kuijpers. Sinds wanneer verplicht de overheid vergunde stallen af te breken?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.