Commentaar

2383 x bekeken 7 reacties

'AH-boycot is vooral symboolpolitiek'

Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA) slaat Albert Heijn bij het boodschappen doen even over.

Van Dijk is boos, omdat Ahold Delhaize lagere prijzen afdwingt bij leveranciers. Hij raakt een gevoelige snaar: boeren als moderne horigen overgeleverd aan de oppermachtige supermarkt. Op platforms en sociale media klinkt verontwaardiging.

Van Dijks bericht volgt op de presentatie van de CDA-nota 'Een Eerlijke Boterham', 2 dagen eerder. CDA waarschuwt voor een kaalslag in de land- en tuinbouw als er er geen tegenmacht wordt georganiseerd tegen inkooporganisaties van supermarkten. Toeval? Nee, dit is politiek. De actie van Van Dijk is zelfs symboolpolitiek.

Gesprekken gepland LTO en Ahold Delhaize

Toch krijgt hij steun van Cees Veerman en LTO Nederland. Die laatste eist garanties van Albert Heijn dat de fusie niet tot extra prijsdruk mag leiden. In bedekte termen zegt Ahold Delhaize dit toe. De aangekondigde gesprekken gelden slechts voor de grote internationale leveranciers, niet de boeren en tuinders. Vrijdag 9 september is er wel een ontmoeting met LTO.

Misschien is het goed om de afspraken uit 2013 er nog even bij de pakken, destijds óók naar aanleiding van een afgekondigde korting. Boer en supermarkt versterken elkaar, bleek toen het credo. Boeren en tuinders moeten meer rechtstreeks en in gesloten samenwerkingsvormen met supermarkten gaan werken. Zoiets zal er nu ook wel uitkomen.

Laatste reacties

 • tonny60

  Lto is voor het vrije marktdenken.Daar zijn dit de gevolgen van

 • agri2

  Het enige wat helpt is het aanbod beheersen, dat kan de overheid als enige regelen.
  nav.nl

 • John*

  @agri2

  aanbod beheersen kan ook door gesloten samenwerkingsvormen. rekenvoorbeeld:

  er worden de 100 varkens geproduceerd. De opbrengst is 150 euro (totale opbrengst 15000 euro) kostendekkend en winstgevend. Alles prima

  Iedereen gaat een stapje meer zetten want er is aan te verdienen. Het jaar erop zijn er 110 varkens.. maar de vraag niet groter.. dus de prijs 20% naar beneden. De varkens brengen nu 120 euro op.. (totale opbrengst 13200 euro) weg marge en een verlies maar de bedrijven kunnen net door. en de productie zal niet snel dalen, herstel duurt lang.

  Als boeren afspraken gaan maken met supers gaat er wat anders gebeuren. stel 50 varkens worden verkocht voor 150 euro = 7500 euro dan blijft er 5700 euro over voor de laatste 60 varkens. Dat is een prijs van 95 euro per varken. Die extra varkens zijn dus zwaar verliesgevend en de productie zal acuut verminderd worden.

  Als deze ontwikkelingen zich dus door gaan zetten zullen bedrijven die op de vrije markt blijven zitten echt een dikke portemonnee nodig hebben om hier te overleven.

 • .....

  De overheid staat zelf toe dat de primaire producenten legaal uitgebuit mogen worden, dus dit is weer een staaltje misselijke verkiezings retoriek van het CDA

 • veluwsboertje

  Natuurlijk is dit symbolisch maar de boeren moeten dit oppakken
  net als wakker dier en bij 40 AH winkels actie voeren en pamfletten uitdelen
  hoe AH handelt dit helpt wel want de winkelketen wil geen reuring

 • Henk Tennekes

  De heer van Dijk heeft een punt. Aan de andere kant moet de LTO nu eindelijk eens gaan nadenken hoe het gebruik van bestrijdingsmiddelen drastisch kan worden teruggedrongen. We willen gezonde en duurzaam geproduceerde voeding in de schappen en daarvoor moet de boer ook een eerlijke vergoeding krijgen.

 • Broederijbrok

  Beste Henk Tennekes, als NLse Boeren nog minder gaan gebruiken enz. Komen de producten uit het buitenland of nog erger buiten de EU.
  En de onwetende consument kan in de supermarkt niet kiezen, voor NL.
  De meestveilige producten komen uit Nederland.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.