Commentaar

2425 x bekeken

Slimme tips en uitvindingen gezocht

Boerderij en ForFarmers belonen vindingrijkheid Nederlandse landbouw.

Na enkele jaren van afwezigheid gaat een vernieuwde Boerderij-uitvinderswedstrijd van start in samenwerking met ForFarmers. Het innovatiefonds van Boerderij en ForFarmers stelt jaarlijks €20.000 beschikbaar voor de beste innovaties waarvan de veehouderij- en/of akkerbouwsectoren kunnen profiteren.

Strenge milieu-eisen

Het wemelt in de Nederlandse landbouw van de uitvinders. En dat is niet voor niets. Gedreven door wispelturige wetgeving, strenge milieu-eisen, extreme weersomstandigheden, kleine oppervlakten en stijgende loonkosten komen de meest schitterende vindingen tot stand. Boerderij heeft tijdens haar honderdjarig historie honderden slimme boerenuitvindingen gepubliceerd.

Vele handige apparaten en machines vinden hun oorsprong in de boerenpraktijk. De eenvoudige onkruidstrijker bijvoorbeeld, is eind jaren negentig bedacht door akkerbouwer Arie van der Meer in het Flevolandse Zeewolde. Loonwerker Kees Antuma in Dedemsvaart monteerde als eerste borstelreinigers op bietenrooiers, geboren uit de noodzaak om de tarrakosten te drukken.

'Door toedoen van veehouder Cor Spierings in Oss werd de mestwetgeving gewijzigd'.

Nieuwe technieken uit nood geboren

Soms hebben uitvindingen verstrekkende gevolgen. Door toedoen van veehouder Cor Spierings in Oss bijvoorbeeld, werd de mestwetgeving gewijzigd. Samen met mechanisatiebedrijf Buts Meulenpas ontwierp hij de sleepvoetbemester, die een speciale toelating kreeg.

Dat nieuwe combinaties van technieken vaak uit nood geboren worden, bleek recent nog tijdens de muizenplaag in 2015. Loonwerker-uitvinder Age de Jong uit Scharnegoutum kwam met de muizenverzuipmachine; een combinatie van een sleepslang op een wiedeg met ketsplaten.

Vandaag de dag zullen technologische ontwikkelingen als internet, gps, robots, slimme camera’s, 3D-technieken, sensoren, big data een bron zijn voor innovaties.

Alle vindingen en tips kunt u aanmelden via www.boerderij.nl/innovatieprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.