4672 x bekeken 9 reactieslaatste update:7 sep 2015

Boze boeren geholpen met minder regels

Aanstaande maandag maken ruim drieduizend boze boeren hun opwachting uit heel Europa in Brussel. Financiële steun of marktingrijpen vormt echter geen structurele oplossing. Het echte probleem is dat Brusselse regelgeving innovatie en ondernemerschap blokkeert en te bureaucratisch is. Dit verslechtert de concurrentiepositie van de boer. Het protest moet de aanleiding zijn om eindelijk de bezem door Europese regelgeving te halen.

Juist Nederland heeft kennis en kunde in huis om concurrerend te zijn. Na de Verenigde Staten is Nederland de grootste exporteur van agrarische producten en kennis ter wereld, goed voor ruim €80 miljard per jaar. Onze boeren worden echter te vaak belemmerd in het efficiënt produceren van kwalitatief hoogwaardige producten. De voorbeelden van ondoordachte regelgeving zijn eindeloos: van de vergroeningseisen tot het tegenhouden van innovatieve plantveredelingstechnieken.

Hèt schoolvoorbeeld is de mestwetgeving. Veehouders moeten veel geld betalen om dierlijke mest af te voeren. Tegelijkertijd moeten ze dure kunstmest aanvoeren. Dit is stompzinnig, want door Nederlandse innovaties is het mogelijk om dierlijke mest te hergebruiken en in te zetten als kunstmestvervanger. Voor een veehouder zou dat zomaar duizenden euro's aan mestkosten kunnen schelen, maar vooral ook het milieu is erbij gebaat: de kunstmestindustrie is in Nederland de grootste verbruiker van aardgas. Een win-winsituatie die door de Europese Commissie wordt tegengehouden.

De Franse en Belgische boeren die deze zomer vakantiegangers de weg versperden, eisen betere prijzen voor hun producten. Ze lijken echter niet bereid te zijn de onderliggende problemen onder ogen te zien: ze moeten concurrerend zijn. De agrarische sector anno 2015 is een vooruitstrevende en innovatieve sector. We moeten niet afhankelijk zijn van Brusselse steun waardoor we eindeloos in de weer zijn met formulieren om aan specifieke voorschriften - bedacht in Europese vergaderkamers - te voldoen. Met onze eigen mest hebben we echter al goud in handen. Dat dit niet wordt gezien in Brussel, is het echte probleem.

Laatste reacties

 • alco1

  We leven in een democratie. Dwz. iedereen mag mee beslissen, maar tegelijktijd wordt daarmee de kennis weggedrukt.

 • veldzicht

  Wat Jan Huitema hier schrijft wist iedere boer allang.alleen een stel activistische schreeuwers die alleen maar minder dieren,kunstmest en bestrijdingsmiddelen wil  daar wordt liever naar geluisterd,
  terwijl niemand van die lui weet hoe het nu eigenlijk precies werkt  wat voor hun ook niet belangrijk, is het klinkt goed voor de eigen achterban dus ook goed voor
  de sponsor gelden.

 • Mozes

  Was het allemaal maar zo eenvoudig als Huitema het voorstelt. 

 • schoenmakers1

  zo eenvvoudig is het mozes, alleen willen dijksma en de ambtenaren hier niet aan omdat ze zelf dan niet meer belangrijk zijn

 • krulsaart

  Regels zijn een te grote inkomstenbron voor onze ambtenaren

 • gjh

  de maatschappij gaat kapot aan ambtenaren en onzinnige regels.

 • agriholland

  Een boer moet met duizend en een regeltjes dealen, terwijl de overheid zelf maar amper weet hoe het nog zit.

  Als het effe kan dan ook nog bestuursrechtelijk ingrijpen voor allerlei futiliteiten zoals een paar droogzetters te veel in huis. Dan hebben we nog niet over de nadelige gevolgen voor de betaalrechten gehad.

  Minder regels betekent niet alleen in NL minder regels maar ook aan de bron een aantal Europese richtlijnen aanpakken; die werken door in onze Nederlandse wet- en regelgeving.


 • vandenbrand

  agriholland, volledig mee eens het gaat echt nergens meer over, al heb je voor een half jaar vooraad, wat heeft dat met volksgezondheid te maken???  alleen amtenaren aan het werk houden

 • farmerbn

  We moeten niet steeds beweren dat we zo goed zijn. Ook het zijn van de tweede exporteur van landbouwproducten is maar hoe je het bekijkt. Nederland voert erg veel in en verkoopt dat weer verder. Je bent dan wel een grote exporteur maar ook een grote importeur. Volgens mij gaat het om het verschil en dan is Nederland gewoon een klein landje die het aardig doet. Voetballen kunnen we ook al niet.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.