Commentaar

8 reacties

Asbestsanering niet op prioriteitenlijstje

De cijfers zijn schrikbarend: in Nederland ligt nog 120 miljoen vierkante meter asbesthoudend dak, waarvan 100 miljoen in de agrarische sector. Jaarlijks slinkt dit oppervlak met slechts 4 miljoen.

Anders gezegd: in dit tempo duurt het nog 30 jaar eer de daken asbestvrij zijn. Dit strookt in de verste verte niet met het verbod op asbesthoudende dakbedekking per 1 januari 2024.

Subsidie sanering niet op

Sanering is duur. De totale kosten worden geraamd op ruim €1 miljard; de vervangende investeringen op €3,25 miljard. Geen wonder dat ondernemers niet staan te trappelen om de platen te vervangen. Het blijkt ook wel uit cijfers. Slechts een kwart deel van de subsidies voor sanering wordt gebruikt, bleek uit een inventarisatie op 1 januari van dit jaar. Voor een deel is de verklaring simpel: het geld ontbreekt. Maar er is volgens adviseurs ook een andere reden. Veel eigenaren denken dat het niet zo'n vaart zal lopen met het verbod.

Voorlichtende en stimulerende taak

In dat licht heeft een nationaal deltaplan voor de sanering van asbestdaken, waartoe een coalitie oproep, een extra taak. Natuurlijk is er extra geld nodig, maar het deltaplan moet meer inhouden. Het heeft nadrukkelijk ook een voorlichtende en stimulerende taak. Het onderwerp is serieus genoeg. Jaarlijks overlijden 1.300 mensen aan asbest-gerelateerde ziektes. De oproep geldt behalve aan eigenaren ook voor de overheden. Veel regels werken contraproductief.

Laatste reacties

 • farmer135

  Geld is het grootste probleem, er moet namelijk
  ook weer een nieuw dak op.

 • veldzicht

  Als je regelmatig met asbest werkt zal het wel slecht zijn voor je gezondheid,als het eenmaal op het dak ligt en je doet er verder niets aan geloof ik niet dat het schadelijk is
  en zou ik zeggen lekker laten leggen tot het dak versleten is.
  bijna elke boer heeft wel daken met asbest de meesten
  mankeren niets, tenminste aan asbest gerelateerde ziekten.

 • Peltjes

  Ik ben blij dat ik er af ben. Bij mij kwamen er witte vlekken op, als je er met de hand over veegde zag je het afschilferen. En als je geen dakgoten hebt komt die rommel
  ook nog in de grond. Buren met kleine kinderen en het dak was her en der lek. Reden genoeg dus.

 • a.van.hoof1

  De meeste regelingen zijn fiscale regelingen. Wat moet je ermee in tijden dat er niks verdiend wordt. Zorg voor een subsidie van bijv. € 10 per m2 en dan kost het nog genoeg want er moeten ook weer nieuwe op. Natuurlijk is elk asbestslachtoffer er één te veel maar het gevaar van de op daken liggende asbest wordt in Nederland zwaar overdreven. Er naar kijken is blijkbaar al dodend.Enkele maanden geleden was er op de Belgische tv een programma waar in werd uitgelegd hoe je zelf het beste asbest van het dak af kon halen. Een mondkapje op en verder niet slijpen of breken. Gewoon opstapelen en weg ermee. Het extreme gevaar van asbesthoudende golfplaten houdt blijkbaar op aan de grens.

 • el

  Er zijn zoveel asbest deskundigen in het land en die moeten er allemaal een goede boterham aan hebben!

 • kalkar

  Het asbest verhaal is typisch weer een voorbeeld van : hoe jagen we de boeren weer op enorme kosten. Ambtenaren verzinnen dit weer ten koste van. 1300 doden zeg je jan Vullings? Geloof ik niks van, pure stemmingmakerij die in een blad past als de panorama, maar niet op deze site. Graag dan een bewijs van iedere dode met naam en adres, anders gewoon een leugen.

 • veldzicht

  @kalkar,Dat er veel asbest doden en zieken zijn wil ik nog wel geloven,dit waren wel de mensen die in de asbestfabrieken werkten en van (stal)bouwbedrijven die zonder beschermende voorzorgmaatregelen met asbest werkten,
  begin jaren 70 gezien toen ik een stal bouwde, een man met een grote slijptol dagen lang hoeken van die asbestplaten afsleep zonder zelfs maar een mondkapje voor dat was natuurlijk hartstikke slecht,maar als die platen eenmaal op het dak liggen kan het volgens mij weinig kwaad.

 • eppenzolder

  Als er subsidie komt, dan ook graag met terugwerkende kracht, heb alle asbest voor eigen rekening laten saneren.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.