AlgemeenOpinie

Broddelwerk Vion onder toeziend oog Huijbers

“Nou, nou”, verzucht Hanna als ze het vernietigende oordeel van de nieuwe directeur van Vion, Michiel Herkemij, leest. “Hij zegt gewoon dat zijn voorgangers broddelwerk hebben afgeleverd. Onder opperste leiding van Hans Huijbers van de ZLTO.”

Het is inderdaad bedroevend. Herkemij zegt dat ze werkten volgens een Russische planeconomie. De veertig productiebedrijven deden maar wat. Werkten nooit samen. Rapporteerden niet eens. Sommige productielocaties wilden wel investeren, maar kregen geen geld. Dat ging naar de overname van nieuwe bedrijven.

“Het lijkt Forfarmers wel”, merkt Hanna hoofdschuddend op. “Daar is ook alleen maar aandacht voor de aankoop van nieuwe bedrijven. Als ze Vion maar niet achterna gaan.”

“Herkemij heeft best goede ideeën”, zegt Hans. “Hij wil marktconform produceren. Hij slacht niet alle varkens die worden aangeboden. Een beetje het model van FrieslandCampina, dat alleen melk van leden neemt. Herkemij wil werken met contracten voor een bepaalde periode. Dat spreekt me aan.”

Wat mij aanspreekt is dat hij fors de bezem door het bedrijf haalt. Hij spaart niemand. Ook de ZLTO niet. Hij vraagt zich zelfs af of dat wel de juiste aandeelhouder is. Daar zet hij vraagtekens bij.

Logisch. Hij zit met een financieringsprobleem en de banken zijn niet scheutig. Gezien het verleden willen ze eerst wel eens zien of plannen worden doorgevoerd. Vion is nog verliesgevend en de winstgevende Ingrediënts, het verkochte tafelzilver, is er niet meer. De rijke ZLTO is nu arm en Hans Huijbers, die alles heeft laten gebeuren, blijft voorzitter van de Raad van Commissarissen.

“Dat vind ik vreemd”, oordeelt Hans. “Het broddelwerk kwam er onder leiding van deze brokkenmaker. Die kun je toch niet handhaven.”

“Huijbers handhaaft zichzelf”,  zegt Hanna zuur. “Volgens Herkemij neemt hij op deze wijze zijn verantwoordelijkheid. En de leden steunen hem. Dat bleek bij zijn herverkiezing tot ZLTO-voorzitter. Het is een mannelijke Jomanda, die de leden betovert. Maar de leden betaalden en betalen de rekening.”

Beheer
WP Admin