Redactieblog

10 reacties

Broddelwerk Vion onder toeziend oog Huijbers

"Nou, nou", verzucht Hanna als ze het vernietigende oordeel van de nieuwe directeur van Vion, Michiel Herkemij, leest. "Hij zegt gewoon dat zijn voorgangers broddelwerk hebben afgeleverd. Onder opperste leiding van Hans Huijbers van de ZLTO."

Het is inderdaad bedroevend. Herkemij zegt dat ze werkten volgens een Russische planeconomie. De veertig productiebedrijven deden maar wat. Werkten nooit samen. Rapporteerden niet eens. Sommige productielocaties wilden wel investeren, maar kregen geen geld. Dat ging naar de overname van nieuwe bedrijven.

"Het lijkt Forfarmers wel", merkt Hanna hoofdschuddend op. "Daar is ook alleen maar aandacht voor de aankoop van nieuwe bedrijven. Als ze Vion maar niet achterna gaan."

"Herkemij heeft best goede ideeën", zegt Hans. "Hij wil marktconform produceren. Hij slacht niet alle varkens die worden aangeboden. Een beetje het model van FrieslandCampina, dat alleen melk van leden neemt. Herkemij wil werken met contracten voor een bepaalde periode. Dat spreekt me aan."

Wat mij aanspreekt is dat hij fors de bezem door het bedrijf haalt. Hij spaart niemand. Ook de ZLTO niet. Hij vraagt zich zelfs af of dat wel de juiste aandeelhouder is. Daar zet hij vraagtekens bij.

Logisch. Hij zit met een financieringsprobleem en de banken zijn niet scheutig. Gezien het verleden willen ze eerst wel eens zien of plannen worden doorgevoerd. Vion is nog verliesgevend en de winstgevende Ingrediënts, het verkochte tafelzilver, is er niet meer. De rijke ZLTO is nu arm en Hans Huijbers, die alles heeft laten gebeuren, blijft voorzitter van de Raad van Commissarissen.

"Dat vind ik vreemd", oordeelt Hans. "Het broddelwerk kwam er onder leiding van deze brokkenmaker. Die kun je toch niet handhaven."

"Huijbers handhaaft zichzelf",  zegt Hanna zuur. "Volgens Herkemij neemt hij op deze wijze zijn verantwoordelijkheid. En de leden steunen hem. Dat bleek bij zijn herverkiezing tot ZLTO-voorzitter. Het is een mannelijke Jomanda, die de leden betovert. Maar de leden betaalden en betalen de rekening."

Laatste reacties

 • farmer135

  ja, de eens zo rijke ztlo is nu een armlastige organisatie, en dat allemaal door de grootheidswaanzin van enkelen..

 • cocoma

  Hallo,

  Het zegt natuurlijk ook iets over ZLTO-leden als ze Hans als het grote lichtpunt beschouwen en alles geloven wat hij uitkraamt omdat Hans zelf ook boer is.

  Gegroet.

 • farmerbn

  Hans was niet de slimste jonge boer uit de buurt maar kon wel het beste praten.

 • agratax2

  farmer135. Dat je met 1 vinger na de enkelen wijst is goed, maar weet wel dat er nog 3 vingers zijn en die wijzen naar jezelf. Ik bedoel te zeggen de leden hebben de plannen niet weg gestemd en evenmin bestuur en directie terug gefloten.

 • joannes

  Stel je het tegenovergestelde een voor: de nieuwe directeur van Vion, Michiel Herkemij roemt zijn voorgangers! Zou je dan niet aan hem gaan twijffelen met alles wat er is gebeurd ! Maar goed dat hij een voorbeeld geeft met ¨Russische plan economie¨ zodat we weten wat hij bedoelt! Markt gericht besturen lijkt zijn doel en daar zullen we, met eerst puinruimen, nog wel even op moeten wachten.

 • sturk

  Markt gericht besturen, bestaat in de slachtwereld niet, dan lopen de kosten weer op en kun je het weer vergeten en over 2/3 jaar exit Vion.
  Afscheid nemen van de oude boel in Duitsland, is misschien een kans maar of dit te betalen is betwijfel ik. Dit toont tevens weer aan , dat de heer Herkemij ook niets van de materie snapt. Huijbers is niet de schuldige, maar Vermeer en zijn consorten. Of hij de juiste man is zal de tijd leren.

 • van someren

  de zoveelste nieuwe topman bij vion, ieder weer met zijn eigen plannen er is volstrekt geen continuïteit. dit kost handen vol geld.
  de raad van commissarissen is hiervoor verantwoordelijk, zij blijven maar zitten. van Hoof zat er al samen met vermeer en gaat gewoon door of er niets gebeurt is.
  massaal lidmaatschap zlto opzeggen is het enigste waar ze misschien gevoelig voor zijn.

 • Ishtar

  Forfarmers zou nu al onderzocht moeten worden door een externe accountant.
  Immers grote kans dat de grootheidswaanzin van de bestuurders, het zelfde niveau is, als van die amateur bestuurders van Vion.
  Meestal als ik een stuk lees hier over Forfarmers denk dat die die bestuurders ontsnapt zijn uit een bepaalde soort instelling.
  Waarom staan boerenvakbonden weer niets te doen?
  Wie zit er trouwens in de raad van commissarissen van Forfarmers, ja knikkers? Heb even op hun site gekeken, maar wat een lange lijst qua directie, maw beursgang is enig doel om hun zakken te vullen, meer niet.
  Stuur er maar eens een accountant op af, boeken onder zoeken, geld stromen bekijken, zal misschien veel drama voorkomen.
  Hoeveel verlies had vion in 1 jaar 830 miljoen euro, boerengeld?
  Of huur Zembla in.

 • farmerbn

  Houd er rekening mee dat als er een bedrijf of een onderdeel daarvan te koop staat of gekocht is , dat het vaak een slechte deal is. Iemand die veel verdient op een makkelijke manier, verkoopt de toko niet. Dus als vion of forfarmers sterk groeien door overnames dan kopen ze vaak katten in de zak. In Engeland moet je zowiezo nooit iets kopen want daar zit altijd een lijk in de kast (daf, bmw, vion zijn er arm geworden).

 • John*

  het ontbreekt vion gewoon aan een cultuur.. dat is ook niet gek door het samenrapen van zoveel bedrijven met bijbehorende directeuren. Nu lekker van bovenaf een keer goed schudden aan de kerstboom totdat alle neuzen dezelfde kant op staan en de dode naalden eraf vallen. Dan pas kan vion weer volgas vooruit.. Met marktgericht slachten is niets mis met doelloos varkensfokken wel.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.