AlgemeenOpinie

Export houdt Nederland op de been

Het is misschien iets te zwaar aangezet, maar toch: de agrarische sector hield de Nederlandse economie in de recente crisis op de been.

Nederland is wereldwijd tweede exporteur van de agrarische producten. En de ambitie is, zo meldde premier Mark Rutte op een verkiezingsbijeenkomst onlangs, om de Verenigde Staten naar de kroon te steken.

De agrarische export groeit ook nog steeds. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bedroeg deze in 2009 ruim 59 miljard euro. in de twee daarop volgende jaren steeg dat ieder jaar met zo’n 5 miljard euro naar ruim 70 miljard in 2011. In 2012 groeide de export naar 74 miljard euro en voorlopige cijfers over 2013 komen uit op 78 miljard euro.

Volgens het jaarlijkse onderzoek Trends in Export van kredietverzekeraar Atradius en exportvereniging Fenedex rekenen exporteurs in de land- en tuinbouw en visserij dit jaar op 7 procent groei. In het onderzoek van 2013 werd door de deelnemers uit de sector een omzetgroei via export voorzien van 5 procent en in 2012 was de verwachting 15 procent groei. Als de verwachting over 2014 uitkomt zal de agrarische export dit jaar groeien naar ruim 83 miljard euro.

Ook buiten de agrarische sector is het vertrouwen in de internationale economie gegroeid. Exporteurs geven 2014 het rapportcijfer 6,7, het hoogste in de afgelopen zes jaar. Het is goed nieuws dat Nederland, met de agrarische sector als een van pijlers onder de economie, goed kan gebruiken.

Beheer
WP Admin