Redactieblog

5 reacties

Van Dijkhuizen naar Fresco

Wageningen Universiteit krijgt na twaalf jaar Dijkhuizen een nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur. Aalt Dijkhuizen heeft de universiteit smoel en status gegeven.

Elk bedrijf of instituut, dat wat iets te betekenen heeft, dient in mijn optiek een persoon in de etalage te hebben die achtereenvolgens kennis van zaken, persoonlijkheid en charisma moet hebben. Het een kan het ander een beetje compenseren, maar alle drie eigenschappen behoren voor succesvol opereren aanwezig te zijn.

Dijkhuizen baseert zijn zienswijze op gedegen wetenschappelijk onderzoek en weet die kennis duidelijk over te brengen. Voor sommigen is hij wel eens te concreet, te transparant; die zouden er wel meer nuancering in willen hebben. Hij is ook een groot pleitbezorger van de interactie tussen kennis, bedrijfsleven en onderzoek. Dat heeft agrarisch Nederland gebracht tot wat we zijn en dat moet mijns inziens ook gecontinueerd worden. Dijkhuizen heeft de WUR status gegeven, nationaal en internationaal, door te zorgen overal te zijn en de meerwaarde van agrarisch Nederland in al zijn ontwikkelingsfases duidelijk in de kijker te zetten. Het recente succes in China is daar een mooi voorbeeld van.

En communicatief heeft Dijkhuizen geleerd dat de woorden die je kiest voor een boodschap bepalend zijn voor het resultaat bij de ontvanger. Een mooi voorbeeld van internet: een blinde man bedelt in een drukke straat middels een stuk karton met de tekst: 'I am blind'. Er komt maar weinig geld binnen. Hem wordt geadviseerd de tekst te veranderen in: 'It's a beautiful day, but I can't see it'. Gevolg: veel meer gevers.

Dit voorbeeld illustreert hoe de 'oude' Dijkhuizen communiceerde en hoe Louise Fresco dit gaat doen. Fresco, een betere nieuwe voorzitter had de WUR zich niet kunnen wensen. Een invloedrijke, zeer capabele vrouw met een indrukwekkende staat van dienst. Vorig jaar heeft ze voor mij nog een boek gesigneerd. Zij verstaat de communicatie als geen ander. Daar waar Dijkhuizen meer visionair is, is zij meer beschouwend. Benieuwd ben ik naar de WUR-koers van deze dame in haar nieuwe functie.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  'Wie hoog vliegt kan laag vallen'. Ben benieuwd of deze 'visionair' nog steeds ballen heeft als blijkt dat zijn 'op degelijk wetenschappelijk onderzoek' gebaseerde visie toch niet zo wetenschappelijk blijkt te zijn (want dat moment gaat komen, neem dat van mij aan). Een echte kerel trekt dan het boetekleed aan, maar het zal wel weer net zo gaan als bij al deze hoogvliegers: zij kunnen nergens wat aan doen; het ligt aan anderen.

 • Broer

  Dijkhuizen heeft zijn opvolging goed geregeld.
  Het had ook zo een andere kant op gekund, bijv. Jan Douwe v d Ploeg.

 • politiek

  Nee, Ik denk dat de opvolging van Dijkhuizen bijzonder slecht geregeld is.
  Louise Fresco is teveel van mening dat de productie van voedsel ( kwantiteit) voor de wereldbevolking in Nederland dient te gebeuren. Zowel Nederland als de wereldbevolking bewijst ze hiermee echt geen dienst.
  Veel beter is het als ze zich richt op kwaliteit van voedsel en die kennis ook toepast in de landen waar de consumptie is. Niet het aantal kg. voedsel exporteren dus maar de kennis. !! Alles raakt uit balans zoals we nu bezig zijn. !!.

 • geen boer

  @3 Fresco zelf zou uw wollige, ongefundeerde betoog als geen ander weten te pareren. Het agro-industriële complex levert een enorme bijdrage aan de Nederlandse economie waar vooral de zwakkeren in de samenleving van profiteren. Daarbij zorgt het hier te lande voor het beste, meest gevarieerde en financieel meest bereikbare voedselaanbod wereldwijd.
  Uw voorstelling daarentegen zorgt voor een minimale, sterk wisselende productie welke slechts bereikbaar is voor de top van de voedselladder. Kwaliteit van voedsel heeft niets met achterhaalde, ouderwetse, kleinschalige methoden te maken, integendeel. Daar waar vroeger voedselvergiftigingen orde van de dag waren en de mensen 30 jaar korter leefden, dáár willen we NIET naar terug!

 • alco1

  Mensen als politiek moeten weer aan het werk om producten te maken die we nu allemaal invoeren.
  !! Alles raakt uit balans zoals we nu bezig zijn !!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.