001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Commentaar

25 reacties

Liever gif strooien dan douchen

Rond de vogelgriepuitbraak zijn een flink aantal maatregelen verlicht of ingetrokken. De belangrijkste is dat herbevolking van stallen weer mogelijk is in het grootste deel van het land en zeker in de belangrijkste pluimveegebieden.

Pluimveeslachtersorganisatie Nepluvi drong daar al eerder op aan onder verwijzing naar mogelijke faillissementen. Toch zwichtte het ministerie van Economische Zaken (EZ) niet voor deze druk, een goede zaak. Ze hield vast aan de bewezen werkende lijn: direct inperken van gebieden - dan duidelijkheid scheppen, dan pas afpellen waar dat kan. Nadat onderzoek aantoonde dat wilde eenden virusdrager - en waarschijnlijk de bron van besmetting zijn, startte EZ het afpellen van regels en gebieden.

Opvallend is de roep om strikter om te gaan met de hygiënemaatregelen. Die komt niet alleen vanuit het ministerie. Nepluvi-voorman Jan Odink legde in een radio-interview de zwartepiet bij leghennenhouders neer, want alleen hun bedrijven zijn getroffen, niet die van mesters. Dat wees volgens hem op tekortschietende hygiëne.

De minister roept nu op om bedrijfskleding te scheiden per stal en te douchen voor het binnengaan van de stallen. Niet alleen voor bezoekers, ook voor de ondernemers en zijn eigen personeel. Misschien dat het de leghennenhouders bewuster maakt van hygiëne, maar het is niet de grootste rem op mogelijke insleep van smetstof. Veel zwaarder inzetten op wering en bestrijding van ratten en muizen kon wel eens meer rendement hebben. Wat dat betreft is het een goede zaak dat EZ in Brussel lobbyt voor uitstel van het verbod op de belangrijkste ongediertebestrijdingsmiddelen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Naast een rattenvanger van Hamelen hebben we ook een eendenvanger van Hamelen nodig. Jammer dat beiden door linkse politici werkloos dreigen te worden.

 • Broederijbrok

  Alles wat de stal in komt is potentiël drager van virus (AI) en andere ziekten, en zeer zeker ook ongedierte. ALLES wat buiten loopt kan niet zomaar naar binnen.

 • jp.bierema

  We moeten lobbyen in Brussel. Daar moeten we vanaf dat we ons daardoor laten dicteren. Waarvoor hebben we zelf nog politici en experts. Helemaal niet lobbyen, maar gewoon een briefje sturen dat Nederland zich wel red met de ongediertebestrijding-regelgeving.
  Wilders ziet het al jaren: We zijn doorgeslagen.
  Een cursus om met middelen om te gaan en de gebruiker goede gebruiksmethodes aanleren kunnen we nog mee leven, maar die eeuwige bemoeizucht van BRUSSEL gaat ons steeds meer tegenstaan.
  Ooit zal dan de EU uit elkaar spatten. Nou, dat hebben de pluche-zitters dan zelf in de hand gehad.

 • soja

  ratten waren in de middeleeuwen ook de verspreiders van de pest (zwarte dood)willen we dat weer?

 • vandenbrandcv1

  volgend jaar worden de regels voor rattenbestrijding aangescherpt. word er minder bestreden, waarna we een plaag verwachten. eenden hebben het virus, maar zijn de talrijke ganzen wel onderzocht????

 • haj146

  Hopelijk komen ze eerst in steden als Den Haag en Brussel om van de ratten, misschien dat ze dan wakker worden.

 • joannes

  @jp.bierema, voordat je als fan van Wilders weer op hem gaat stemmen; in het PVV is óók een zekere http://nl.wikipedia.org/wiki/Dion_Graus actief die voordurend de PvdD steunt en de boeren al een paar keer flink dwars gezeten heeft. De door het PVV gesteunde beleid moge anti Brussel zijn maar het is óók anti Boeren en daarmee heffen de voor én nadelen elkaar op!

 • LUCTOR

  De streek waar ik woon zijn de afgelopen jaren talloze kraamkamers aangelegd( zgn waterbergingen in droge perioden word het water peil verhoogd zodat er water inloopt in natte perioden staan ze droog) ratten nijlganzen eenden muggen etc tieren er welig aan de ene kant inzetten op bestrijding aan de andere kant worden er oases gecreëerd voor het ongedierte kan me daarom goed voorstellen dat het reacties opwekt zoals die van@j.p bierema

 • boeren

  En die ellendige spreeuwen dan die zitten ook bij iedereen wat mee te pikken. Ik probeer ze buiten stal te houden maar dat lukt niet altijd.

 • josrodenburg

  spreeuwen breek mijn de bek niet open, noem ze altijd vliegende ratten krengen weten altijd weer een gaatje in de stal te vinden en schijten je voer onder omdat de voergang uit het midden ligt. soms zwarte wolken van die beesten. schijnt een bedreigde vogel te zijn. wij hebben meer last van spreeuwen dan van ganzen wat dat betreft.

 • jp.bierema

  ik stem geen pvv joannes, maar vind die bemoeizucht te ver gaan net als wilders. Daar komt ooit opstand tegen, mensen laten zich niet ringeloren.

 • Mels

  De Nederlandse burger laat zich gedwee ringeloren. Zijn vakanties naar oorden waar ik zelf niet eens over na wil denken en zijn nieuwe auto voor zijn met graniet en luxe electronica gevulde huis vind men veel belangrijker dan het ver van hun bed gebeuren in Brussel. Zolang Den Haag geen, en dat willen ze ook niet, openheid van zaken geeft in de kosten en baten die Nederland heeft van Europa blijven de NLburgers zich laten ringeloren. De media doet hier blij aan mee en geeft enkel de dictaten van de heren en dames politici weer.

 • ed12345

  Voordat de EU de grenzen had open gegooid dacht ik ;Doen ze nooit de import aczijnen brengen dagelijks miljoenen.Het is er en het werkt prima ook de euro heft alle wisselkosten en koers verschillen op ,wat een inter europese handel veel bevorderd .Dus een einde Brussel zie ik nog niet direct gebeuren Het willen verminderen van bestrijdingsmiddelen is niet alleen brussel maar ik denk een groot gedeelte van de westerse wereld

 • Koeienboer

  @ed12345 Verwar bestrijdingsmiddelen niet met rattengif. Ik heb nog nooit zoveel muizen en ratten gezien als nu. En zoveel schade door kapotte kabels bij de melkrobot. Als er straks alleen nog maar met klemmen gewerkt mag worden, ga ik vangkooien kopen en laat de beesten los in de stad. Misschien dat men dan bij zinnen komt

 • agratax2

  ed12345. Dat Europa in de huidge vorm voordelen biedt voor de handel is duidelijk, dat de pluche zitters er weer een promotie mogelijkheid bij gekregen hebben. Ik zie tegelijk met de groei van Europa een groei van de behoefte aan Regionale Activiteiten >omroep, dialect bescherming etc.< Dit wordt door Brussel gezien als een vorm van cultuur uiting, ik denk dat het meer een vorm is van identiteit bescherming en het zich niet kunnen / willen voegen in de steeds onpersoonlijk worden de maatschappij, waar je je moet aanpassen aan de totaal verschillende waarden en normen in een verweg gelegen land met een totaal andere geloofsovertuiging. Dit zal vroeg of laat leiden tot het uiteenvallen van Europa, er is door de eeuwen heen geen grootmacht geweest die op democratische wijze of vrijwillig bij een is gebleven. Alle grootmachten zijn met hardehand tot een eenheid gesmeed tot het moment dat de centrale macht zijn greep verloor en ieder gebied met gelijk gestemden appart verder ging (zie Napoleon zijn rijk of SSSR). Het huidige Europa heeft te grote verschillen in mentaliteit en rijkdom dat het vroeg of laat tot ellende moet leiden. Het enige dat de EU bijeen kan houden is de dreiging van Poetin de gezamenlijke vijand voor zowel Midden als West Europa. Het geld, de politiek en de zinloze regelgeving houden EU niet instand.

 • ed12345

  Mels zitten jullie niet zo onderhand in de grote vogel?Of heb je een slee met renDeeren van de kerstman mogen lenen?
  Koeienboer wat ik doe tegen ratten en werkt voor mij als graanboer vrij goed;Warafin maak ik fijn met de hamer en vermeng het met rauw gehakt en leg die balletjes op plaatsen waar ze komen ,als u ook kitten en of honden heeft maak een houten doos met gaten van pakweg6a 7 cm , het duurt even voor ze er aan durven komen maar eenmaal begonnen zijn de dode ratten al gauw te vinden ik gebruik er altijd handschoenen voor de reuk

 • Jan Veltkamp

  @agratax, de Russen zijn nog nooit in NL geweest en waarom zouden ze nu wel komen? Om ons zooitje in den haag en brussel op te ruimen? Dan kunnen ze wat mij betreft niet snel genoeg komen. Maar zoals hierboven al paar keer geschreven en jij zelf ook, als de EU en NL het niet beter oppakken dan ruimt het zichzelf wel op. Daarvoor zal Putin dus echt niet hierheen te komen. Waarom dan wel?

 • ed12345

  Agratax ik denk ook dat er misschien een beetje te ver is gegaan met de EU,aan de andere kant moeten we natuurlijk voorkomen dat de Balkan zich niet terug keert naar rusland Financieel zouden misschien scandinavie de Benelux ,duitsland en frankrijk het beste bij elkaar passen,ofschoon frankrijk financieel en politiek niet altijd even sterk staat

 • ed12345

  Jan Veltkamp rusland heeft die plannen ooit wel degelijk gehad ,maar Reagan heeft ze simpelweg failliet gemaakt

 • alco1

  Waar we het nu over hebben is natuurlijk helemaal anders dan waarover het item gaat. Maar nu Ed dat zegt van Reagan schoot mij een speech van Poetin te binnen. Hij memoreerde over de lage olieprijzen.
  De OPEC heeft namelijk besloten de oliekraan niet af te knijpen, met als gevolg geen verbeterde prijzen. Daarmee zetten ze Poetin wel in het verdom hoekje, want zijn olie vriendjes zien miljarden verdampen.

 • ongedierte

  het verbod op buitengebruik van alle biocide is een nederlands besluit en geen europees .
  europees is bromadiolon nog toegestaan als werkzame stof voor buiten alleen in nederland is vanaf 1 januari een algeheel verbod van biociden voor buiten
  theo stevens
  stevens bestrijdingen

 • ongedierte

  ik kan het nog sterker uitdrukken als ze in nederland straks buiten een snipertje vinden van een graankorrel met rodenticide erop kost je dat een boete van 1800 euro terwijl in duitsland deze zelfde vergiftigde graankorrels met granulaat strooiers over de akkers strooien omdat ze daar de muizenplagen in granen niet onder controle kunnen krijgen dus gewoon open en bloot over het land.
  en plaagdierbeheerders die met klemmen werken hebben nu ook vaak vogels.egels en eekhoorns in de klem dieren welke nog anti cogaligilanten opnemen als vergiftige ratten of muizen nuttigen
  theo stevens
  stevens bestrijdingen

 • masmas

  In vlaanderen is dit jaar ook een echte ratteplaag.de gemeenten zitten zonder geld en besparen op rattenvergif.op mijn bedrijf komen ze vanuit de velden van alle kanten. Iemand nog tips voor goedkope rattenbestrijding?

 • minasblunders1

  Masmas, katten!

 • ed12345

  Masmas kijk even mijn reactie nr 16 het is een beetje werk maar ik verzeker u het werkt als ze geen ander vlees b.v kippen te pakken kunnen krijgen Ik heb de houten kisten van mijn buur gekregen die was bang voor zijn honden en katten

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.