Redactieblog

29 reacties

Mijn koelkast en de wereld

Als individuele consument vind ik het maar lastig om mijn koelkast als onderdeel van een mondiale voedselcirkel te zien.

Over een week start AgrimeetsDesign, een happening waar aandacht wordt besteed aan het verminderen van voedselverspilling. Die verspilling, dat is inmiddels al geen probleem meer van de consument die slordig inkoopt, het ligt veel breder. En vooral ook genuanceerder, zo begrijp ik uit de vele infographics en rapporten die er over zijn. Maar hoe meer ik er zie, hoe onoverzichtelijker ik het vind.
Komt het er niet gewoon op neer dat er te veel eten geproduceerd wordt? Niet wereldwijd natuurlijk, maar wel lokaal. Hier gooien we eten weg, terwijl in Afrika mensen met een lege maag naar bed gaan. Dat is vreselijk, natuurlijk. Maar als we hier als consument slimmer inkopen, verdrijft dat dan de honger elders?

Derde wereld
Ik herinner me een stripverhaaltje van Jan Jans en de Kinderen waarbij Catootje haar boontjes niet opeet omdat ze die niet lust. Moeder Jans zegt: 'Kindertjes in de derde wereld zouden maar wat blij zijn met die boontjes.' Waarop Catootje mokt: 'Nou, stuur ze dan maar op.'

Ik dacht dat vroeger ook wel eens. Nu niet meer, al is het maar omdat het spul over de datum is als het daar arriveert.

Maar zo moet ik niet denken. Een van de theorieën is dat als consumenten, zorginstellingen en levensmiddelenconcerns slimmer inkopen, er minder weggegooid hoeft te worden. Bijkomend voordeel: hier minder kopen, betekent dat hier minder productie nodig is en dat boeren in bijvoorbeeld Afrika meer kansen hebben hun producten af te zetten op de wereldmarkt. Producten die ik dan weer koop en vervolgens weggooi als ik ze niet tijdig op krijg.

Ik denk overigens niet dat boeren in westerse landen hun productie zullen aanpassen ten gunste van boeren in Afrika. Integendeel, ze worden juist gestimuleerd om meer te produceren om de gestaag groeiende wereldbevolking te voeden. Is dat niet tegenstrijdig allemaal?

Complex
Zoals ik al aangaf, het is een complex geheel en als individuele consument vind ik het maar lastig om mijn koelkast als onderdeel van een mondiale voedselcirkel te zien. Dat wil niet zeggen dat ik emotieloos een pak melk door de gootsteen spoel. Toen ik het kocht, had ik bedacht er pannenkoeken mee te bakken. Maar de gezinsleden bleken onverwacht een feestje te hebben, een excursie, een logeerpartijtje. Ze aten dus elders en de melk verzuurde.
Als individu kan ik een steentje bijdragen onder meer door slim in te kopen. Ik doe mijn best, maar het is  minder makkelijk dan het lijkt.
Wie worstelt nog meer?

Laatste reacties

 • Ferm

  Als voeding niet zo goedkoop zou zijn voor de consument, zou die denk ik daar zorgvuldiger mee omspringen. Als de producent dan ook een grotere marge zou krijgen, zou die minder kunnen produceren. Zo zou er minder op de wereldmarkt komen en zou bv Afrika ook kunnen produceren met afzet mogelijkheden. Of is dit te simpel gedacht?

 • trijnie

  Er gaat bij mij zelden voedsel weg. De winkels zitten niet bij mij in de buurt en als moestuinierster heb ik geleerd om creatief met voeding om te gaan en lekkere dingen klaar te maken.
  Maar ik erger mij bij de supermarkt dat ik altijd op zoek moet naar eten uit mijn omgeving.
  Dus geen melk uit Denemarken en zeker geen vlees van elders.
  Het zoeken kost me tijd die ik liever ergens anders aan zou besteden.
  Zouden de supermarkten niet eens wat duidelijker aan kunnen geven waar een produkt vandaan komt?
  Het zou vele malen beter zijn als ieder voor zo ver mogelijk zijn eigen voedselproduktie had. Dat gesjouw met voedsel van hot naar her is verspilling van energie en vervuilt de aarde.

 • ed12345

  Paysanne het gevaar van grotere marges bij de boer is dat de grotere bedrijven nog meer (land)koopkracht krijgen ,en bij meer marge zal het ook makkelijker worden om de nog strengere regels er door te drukken,Maar wat het weg gooien betreft Margreet veel half klare of klare producten worden in (vaak te)grote pakken of eenheden aangeboden met gevolg dat er toch weg gegooit gaat worden ,vooral mensen die alleen wonen kan ik me voorstellen dat om die reden nog wel eens wat over de houdbaarheid heen gaat

 • Kaiser

  Maar een varkentje in de achtertuin. Die lust het weg te gooien eten wel.
  En als ie vetgemest is kan ie weer opgegeten worden. Dan heb je geen verspilling meer. Deden ze vroeger ook.

 • @meelmuisje

  Ik heb er twee, Kaiser, in de 'Wraak op de Moestuin' zoals ik het stuk tuin waar ik tot vorig jaar mijn armen op kapot werkte, noem. En ja, ik krijg ook van de buren keukenafval :-) Varkentjes beter niet alleen houden trouwens, het zijn gezelschapsdieren.
  https://www.youtube.com/watch?v=Xgq2M9NwYrM

 • raika

  we hebben van alles te veel!!

 • agratax2

  Wat zijn de gevolgen van minder voedsel verspilling? Wel een groter overschot in de koopkrachtige wereld met als gevolg een dalende prijs voor de producent. Gevolg de meest marginale gebieden zullen als eerst afvallen voor de productie. Komt er meer voedsel vrij voor de derde wereld? Ik denk het niet want de hongerende mens heeft helaas geen koopkracht en de rest van de wereld op een enkele rijke na, heeft niet het geld om ook de armen van voedsel te voorzien. Wil de hongerende Afrikaan eten, dan rest hem maar een ding 'Zelf maken voor prive gebruik'. Dus terug naar de tijd van zelfvoorziening. Dit betekent dat de urbanisatie in dat wereld deel moet worden gestopt en dat de kolonialisatie van Afrika door de nieuwe rijken, die zelf niet voldoende voedselproductie hebben ook gestopt moet worden. Honger en industiele voedselproductie gaan niet samen, omdat er te veel mensen zonder werk zitten in deze economie en dus geen mogelijkheid hebben om te kopen en door de nieuwe landgebruikers ook geen kans krijgen eigen voedsel te produceren op de hun afgenomen gronden.

 • koestal

  ze hebben in Afrika te weinig koelkasten,het is daar erg onrustig,als je daar veel voedsel verbouwd ben je verplicht te delen met je familie,terwijl die verder geen hand uitsteken met het werk op het land,dus je slooft je voor een ander uit

 • koestal

  De regeringsleiders in Afrika [dictators ] hebben grote delen van hun land verhuurd aan de Chinezen ,die gaan de landerijen bewerken en het voedsel naar China sturen ,ook de viswateren in en om Afrika zijn verhuurd aan de Chinezen,de Afrikaanse landen krijgen hier geld voor en beschouwen dit als belastinggeld en kopen hier weer wapens voor.Hiermee houden ze hun leger in stand .Dus moeten wij dan weer voedsel naar Afrika sturen? Om het arme volk te helpen.Dat is water naar de zee dragen

 • joannes

  Iedereen is zo gefocussed op efficiëntie dat zelfs het huishouden er bij betrokken wordt. Het probleem is niet meer schaarste of verspilling! Het probleem is overcapaciteit! We zien het bij de consument; obesity of overgewicht! We zien het in de agrarische prijzen: te laag en dwingen naar een nog hogere productie voor een normaal boeren inkomen! We zien het bij de retailer die elkaar beconcurreren en uiteindelijk alleen overleven in oligoplies die producenten op hun knieën dwingen.We zien het zelfs bij Overheden die belastingen te kort komen in hun race naar productiviteit en de middenstand (inefficientie) uitroeien. Ik ga voor het tegenovergestelde; Inefficientie en Creativiteit zijn minstens zo noodzakelijk voor een gezonde Samenleving als Productiviteit. Alles draait om de juiste Balans, ook de Balans tussen Efficientie en Inefficientie!

 • John*

  joannes,

  creativiteit wordt met de regels van nu ook voldoende gestimuleerd. elk jaar weer de grens opzoeken en door creatief te zijn net een beetje meer..

  inefficiënt ben je ook bij overproductie dus zoals je zegt alle ingrediënten zijn aanwezig. alleen de weegschaal heeft een tikje gehad en moet weer stabiliseren.


 • Mozes

  Honger en armoede zijn twee begrippen die vaak door elkaar gehaald worden.

  Honger heeft vrijwel altijd te maken met geweld. Met oorlog of binnenlands geweld. Denk bv aan de hongerwinter in Nederland tijdens de Tweede Wereld Oorlog. De hongersnood in de Sovjet Unie in de jaren dertig. Een andere oorzaak kan nog zijn natuurrampen in combinatie met wanbeleid. Wanneer mensen zelf lokaal voedsel produceren zou dit probleem soms vermindert kunnen worden. Niet altijd: bij droogte of bevolkingsgroepen die wegvluchten is dit geen oplossing. Ook niet als strijdende groepen de tactiek van de verschroeide aarde toepassen.

  Armoede heeft vooral te maken met kleinschaligheid. In de armste landen van de wereld werkt 80% van het volk in de landbouw. Er is geen honger maar wel armoede. Er is geen geld voor gezondheidszorg, onderwijs of huisvesting van enige kwaliteit.
  Ook zijn er landen die wel een beperkt economische capaciteit hebben maar waar de beperkt financiële middelen zeer ongelijk verdeelt zijn. Dit zagen wij vroegere jaren vooral in midden en zuid Amerika.

 • alco1

  Verspilling van voedsel valt denk ik nog wel mee in de privé sfeer.
  Heel anders is het gesteld in de restaurants en dan niet die met plateserves, maar die met open buffetten, ook veel te zien bij all-in resorts.
  Daarnaast zijn er de kleine winkels met te weinig omzet, waar veel over de datum geraakt.
  Ook in het selectie stadium verdwijnt er veel op de afval hoop. Een verpieterde vrucht verkoopt nou eenmaal niet.
  Kortom wil ik maar zeggen dat we wel grote acties tegen verspilling op touw kunnen zetten,maar dat het bijna geen effect zal hebben.

 • Welinkm

  Maar wat doen jullie zelf om in de huishouding voedselverspilling tegen te gaan? Daar ben ik best benieuwd naar.

 • alco1

  Bij ons wordt alles altijd opgegeten, zelfs de botten afgepluurd, misschien is er zo af en toe een aardappeltje over, maar dat is het dan wel.
  Wel zie ik bij ons in de familie mensen met volkstuintjes, die zitten dan te leuren met voedsel wat ten slotte grotendeels op de composthoop terecht komt. Echter is dat verspilling of gewoon kringloop? Het is in ieder geval niet te voorkomen.

 • Ferm

  Wij bewaren de restjes en doen dan zo nu en dan een kliekjes dag.
  Wat @meelmuisje en @kaiser zeggen is ook een goeie oplossing. Alhoewel dat in Duitsland en in ieder geval hier in Frankrijk veel makkelijker te realiseren is dan in Nederland qua regelgeving.

 • Mozes

  Bij mij wordt in principe niets weggegooid. Als er 's middags eens te ruim gekookt is eet ik 's avonds minder of geen brood. Of ik bewaar wat en warm het 's avond weer op. Een appel die aangetast is snij ik wel zover uit dat ik het stuk(je) wat nog goed is kan gebruiken.

 • 7

  In Noorwegen is het voedsel duur! Als je daar een pizza koopt bij de pizzabakker, dan kun je altijd kiezen in welke maat je die pizza wil hebben. Heb je veel honger dan neem je 40 centimeter en als je niet zoveel honger hebt neem je 20 cm pizza.
  Ik weet niet of dit in andere europese landen ook mogelijk is?

 • J@gertje

  Met 3 gezonde opgroeiende jongens wordt hier nooit eten weggegooid.
  Ze hebben altijd honger!

 • aarthamstra1

  EN WIJ boeren slikken alles. ?? Mozes, j@gertje 7 goed bezig ondertussen stoken we onze biogasinstallatie met tonnen lekkere groenten en fruit.mais enz.
  Op een verzamelplaats deze week nuchtere kalveren dood gespoten om dat er even geen plaats was. Heb al eens hier verteld over duizenden kippen .koeien /stieren die de put in moesten omdat MENEER de dieren arts even afwezig was. Een vracht kalveren die gelost zijn terwijl MENEER er nog niet was .

 • Welinkm

  Heel frustrerend natuurlijk, van die kalveren die doodgespoten moesten worden. Maar waar ik het hier eigenlijk vooral over hoop te hebben, is wat je als individu, in je eigen keuken/huishouding, kunt doen om voedselversprilling tegen te gaan. Immers, het schijnt dat juist daar veel te halen is maar bij mij bederft er toch nog wel eens wat.

 • Fermer

  Ja, wel 'erg frustrerend dat er eens een koppel kalveren doodgespoten moest worden', landbouw anno 2014, en tevens volgevreten consument anno 2014.

 • joannes

  @Welinkm, ik dat je op een generatie probleem doelt! Wanneer je alleen maar overaanbod van voedsel hebt gekend tegen relatief lage kosten http://www.nibud.nl/uitgaven/huishouden/voeding.html, zal je je niet beperken in de supermarkt met lokkertjes! En zeker niet wanneer je intuïtief koopt, dus zonder plan! Het respect voor voeding valt weg bij lage kosten. Opvoeding en ervaring is dus aan het wijzigen want juist dat, respect en ervaring voor voeding, is bij de oudere generaties nog bewust! Al hangt natuurlijk alles af van bewustzijn, want wie op zijn gevoel eet heeft nooit genoeg! Zo zit nu eenmaal een mens in elkaar!

 • agratax2

  Mozes. 80 % van de bevolking werkt in de landbouw. Als dat zo is, zou er minder honger zijn in de Afrikaanse landen. Helaas is de boeren bevolking voor een groot deel van hun goede gronden verdreven door de Land Grabbers en hiermee heeft hun boeren bestaan honger tot gevolg. Willen we de honger de wereld uit hebben, zullen we de Afrikaanse bevolking moeten helpen om hun land terug te krijgen en ons verdiepen in hun manier van boeren om met onze kennis en hun kennis een passende terchnologie te vinden. Hun land eenvoudig ontginnen zoals we dat al eeuwen doen, zal gezien onze ervaring leiden tot nog meer honger en armoede. Armoede hoeft niet tot honger te leiden als we zorgen dat de mensen hun eten niet behoeven te kopen op de (wereld)markt maar laten groeien. Dat wij ons zo druk maken over de armoede elders op de wereld heeft alleen te maken onze hebberigheid. de rijhken willen meer handel en daarmee een groter deel van de koek. De rijken worden rijker en de armen worden armer en de groep armen wordt alleen maar groter op deze wereld. Ik bedoel met armen, mensen die moeite hebben om onder hun omstandigheden een leven te leiden zoals in hun land als wenselijk wordt gezien.

 • aarthamstra1

  welinkm . Leuk allemaal , Het gaat natuurlijk om de verspilling. uit financieel opzicht . Niet zo zeer of je kostjes brood, je bord leeg eet. Financieel ken je vertalen na energie . Heeft niets met voedsel(honger) te maken , groente, voedsel,?? Vraag me af hoe lang nog voor het gekweekt word in torenflats vol automatisch gerund door de multinational zonder personeel.
  Over 50 jaar niet genoeg?? Dan moet je dat probleem bij de wortel oplossen door de bevolkingsgroei aan te passen. Want groei praten deskundige altijd zo slim over maar is niet eindeloos , Hoe ver is dat acceptabel /verantwoord , dan word er lacherig gedaan ,Maar dat is de echte vraag HOEVEEL .Mensen /koeien /varkens enz ,Meer produceren dan we kunnen produceren ,Meer Meer en minder minder verdienen dat zijjn de echte vraag stukken. De oplossingen zijn legio maar als niemand durft ,wil. Uit hebberigheid of wat dan ook . zal de chaos door de automatisering zoveel armoede geven door de GROEIENDE werkloosheid armoede enz. Tot ongekende ellende groeien ,Waarom Waarom maakt de mens van zoveel welvaart zoveel ellende.
  Ps op onze locatie,s word elke dag 500 ton voedsel doorgedraaid, voor biovergisters die geen droog brood verdienen door de hebberige regelgeving verzonden door multinationals uitgevoerd door het MVWA.
  Toegestaan door onwetende overheden.

 • Mozes

  @agratax #24, ik geloof dat jij mijn reactie #12 niet begrijpt. Ik heb in deze reactie geprobeerd uit te leggen dat honger en armoede niet hetzelfde zijn. Er zijn landen met grote armoede maar geen honger.
  Het beleid waar je honger mee kunt oplossen kun je geen armoede oplossen.

 • trijnie

  Aart Hamstra, wat erg dat er zoveel voedsel wordt door gedraaid.
  WAAROM produceren jullie zoveel? Kan LTO of wat voor toezichter ook dit dan niet in goede banen leiden?
  Waarom vindt de overheid het goed dat er steeds grotere stallen worden gebouwd en waarom gaat het melkquotum eraf?
  Alles wat verbouwd wordt, alles aan dieren en mest gaat toch ten koste van de aarde?

 • Mozes

  @trijnie, dat heeft niets met teveel produceren te maken maar met de regels waar de productie aan moet voldoen.

 • aarthamstra1

  Trijntje wij halen resten op produceren niet

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.