Redactieblog

41 reacties

Langs de meetlat: LTO

Laten we onze organisaties en coöperaties in het begin van dit nieuwe jaar eens langs de meetlat leggen", zegt Hanna. Ik knik. Vind het een goed idee.

"Maar dan ook de boeren en mensen, die deze organisaties maken en breken", voeg ik er aan toe."Sterker nog, mensen maken de organisaties. Net zoals de spelers met coach een voetbalelftal vormen, zijn die belangrijk, en niet de club, waarbinnen het gebeurt. We zien het aan PSV, een paar jaar terug onverslaanbaar, nu een zoekende club met weinig resultaat".

"Laten we beginnen bij LTO", neemt Hanna het voortouw. "Een ondergewaardeerde organisatie, vind ik. Ik denk dat ze achter de schermen veel goed werk doen. Ze zitten overal aan tafel en met hun mening wordt rekening gehouden. We zien veel van hun standpunten terug is het beleid. Ook is het goed dat ze kiezen voor de ondernemende boer, de boer van de toekomst. Hun beleid onderscheidt zich van de actiebonden, zoals melkveehouderijbond, Dutch Dairy Board en dat soort clubs. "

"Ze weten het alleen niet te verkopen. Ze werken veel te veel in stilte", merk ik op. "Ze moeten veel meer met hun successen in de publiciteit. Voorzitter Maat staat in lijst van meest invloedrijke mensen in Nederland. Daar kom je niet zomaar op. Daar zouden ze mee moeten pronken. En natuurlijk met de resultaten die hij boekt."

"LTO is te bescheiden", constateert Hanna. "Het geluid van de leden klinkt door in hun opstelling. Iedereen profiteert van de resultaten. Veel te weinig boeren zijn echter lid. Er zou een regeling moeten komen, waarbij leden van de LTO een extra toeslag krijgen uit de Europese gelden. Het LTO-lid moet beloond worden. Nu rijden veel te veel boeren gratis mee in de trein, die de LTO betaalt. Zonder kaartje. Zwartrijders dus. Dat stoort me."

Het is het lot van overlegorganisaties. Actievoeren levert veel minder op, maar loont in de vorm van waardering. Vooral door degene, die niet nadenkt.

"Wat cijfer geven we de LTO?" vraagt Hanna. We worden het eens over een 7-min.

Laatste reacties

 • jp.bierema

  ?
  Mocht u hulp behoeven, er zijn instellingen waar u terecht kunt.
  LTO leden moeten een extra toeslag krijgen???????????

 • Zents beheer

  Juist vergaderboer, laat diegene die profiteert ook zelf betalen. (en niet weer vanuit Brussel)
  En de niet grond gebonden sectoren, gratis mee liften op de LTO trein? Dat is een goeie, ze rollen over de vloer van het lachen!
  De meeste intensieve veehouderij bedrijven hebben al lang geleden hun lidmaatschap opgezegd.

 • alco1

  Het LTO mag overal bij om de tafel zitten, omdat ze meestal ja knikkers zijn. Maat op een hoge positie van de meest invloedrijke Nederlanders? Heb je wel gezien hoe je daar komt. Niet omdat je in het oog springende resultaten boekt, maar de meeste punten worden gescoord omdat je bovenaan een grote organisatie zit.
  Steeds minder leden? Ik ben er van overtuigd dat je met één geluid als sector naar buiten moet treden, maar bij LTO denk je 'Wat voor geluid?'

 • Marco22

  Dit stukje is goed voor mijn spieren HaHahahaha lachspieren. Tuurlijk joh steun uit Brussel voor lto leden. Dat lto lidmaatschap kost je zo boven 1000 euries. Er zijn andere instanties waar je voor minder,veel minder geld genaaid word. hahahahaahahaha. (zonder steun uit brussel dat dan wel weer)

 • cornelis 22

  Ik adviseer vergaderboer om zich samen met Hanna ergens in een bosrijke omgeving liefdevol te laten verplegen.

 • agratax2

  Om invloedrijk te worden moet je daar aanzitten waar aan de touwtjes wordt getrokken. Dat betekent niet dat de mensen waarvoor je daar zit ook daadwereklijk van die invloed profiteren. De beslissingen kunnen zeer positeif zijn voor de rest die aan tafel zit, maar voor je achterban geen enkel positief resultaat opleveren. Er zijn vast wel voorbeelden te bedenken van Zeer invloedrijke personen in de Nederlandse geschiedenis die hun bedrijf / organisatie uit eindelijk niet tot bloei hebben kunnen latn komen.
  Wat is mij die invloed ladder dan waard??? Geen snars!! LTO is er voor de primaire voedselproducenten en niet voor politieke of economische invloed.

 • GCK

  Bovenstaande mensen die zich nogal negatief uitlaten over de LTO, kunnen echter geen enkele andere organisatie noemen, die ook resultaten behaalt in de belangenbehartiging voor de landbouw. Het laatste resultaat van de NVV is al een tiental jaren oud. Verder zijn ze nu alleen bekend van onderlinge ruzies en gesjoemel met het vaststellen van eerlijke biggenprijzen.

 • Kaiser

  Ooit eens uit mijn regionale krant vernomen: 'Bij kabinetten met het CDA als regeringspartij werd door LTO de landbouwparagraaf voor het regeringsbeleid geschreven.' Daarmee profileerde LTO zich meer als dienaar van de regering dan als belangenbehartiger van boeren. Dom van LTO, zo konden ze ook nooit tegen het landbouwbeleid van de regering protesteren. Ze hadden het immers zelf geschreven. Bovendien zijn het altijd de melkveehouders geweest die binnen LTO van nature de meerderheid van stemmen hebben. Met als resultaat dat vandaag de dag alleen de melkveehouderij nog groeimogelijkheden in Nederland heeft. De andere sectoren mogen krimpen. LTO heeft al voor te veel scheefgroei in landbouwend Nederland gezorgd. Opheffen die tent.

 • Gijs Gans

  Meetlat stopt al bij 1/2 cm meer weten ze op dit moment niet meer te bereiken bij lto . Op enkele goeie personen na.

 • Jongman

  De ZLTO is de baas in agrarisch Nederland. Kijk maar naar het mestbeleidt De LTO loopt aan hun handje mee.

 • Mfb

  Chapeau voor LTO. De slimme boeren zijn nog steeds lid van LTO. Dat is hierboven aan de reacties wel af te lezen.....
  En dat het samen op trekken van FrieslandCampina met LTO de melkveehouderij een goede zaak was is ook wel duidelijk. Waar was het geluid van de intensieve veehouderij?? Door je buiten de maatschappij te plaatsen krijg je ook geen ruimte meer om te ondernemen. En dat is juist waar LTO voor strijd. Ook heel veel achter de schermen. Het is net politiek. Wanneer je pas in actie komt tijdens het stemmen ben je te laat. Het moet voor de tijd al geregeld zijn.

 • Zents beheer

  #11 Mfb inderdaad, waar was het geluid van de intensieve veehouderij ??
  Niet bij LTO, je geeft dus ook aan dat deze groep niet meer mee doet ?
  Ben je toch nog een 'slimme boer'

 • schoenmakers1

  mfb#11 hebben we daarom zoveel onzin regels over ons heen gekregen, door het achter de schermen werken van lto, ze roepen wel altijd dat je meer moet doen als de wet voorschrijft, zorgen ze er dus ook voor dat de wet steeds meer voorschrijft, fijn om te weten

 • Mozes

  Toen ik zojuist het artikel van Vergaderboer aan het lezen was dacht ik: laat ik een helm opzetten en zandzakken voor de deur leggen want dit zal een hoop commentaar geven!
  Ik ben het overigens volledig eens met @Mfb in reactie #11. ( nu nog meer zandzakken voor de deur leggen?)

 • red

  Als de LTO zich niet met de intensieve landbouw bemoeid zou hun sieren want ze roepen nu maar in de ruimte. Zo als wel bekend is zijn gespecialiseerde intensieve veehouders al lange tijd geen lid meer van de LTO. In het geval van de intensieve landbouw is lto net zo schadelijk als wakker dier ze schieten altijd in je rug.

 • alco1

  De melksector staat er op dit moment goed voor. Misschien wel door een toeval vanwege Chinese babyvoeding. Is dit een verdienste van LTO? Of loopt het de goede sector achterna.

 • PetervanKempen

  Ik moet ver teruggaan als ik een LTO zet kan bedenken die boeren/leden een voorrecht, voordelige positie of beter imago heeft bezorgd. Met het ganzen akkoord was een AKKERbouwer uit Zeeland het die de zeggenschap van VEEboeren met overblijvend grasland (buiten gedooggebieden dan), verkwanselde. Discussies over consequenties van beleden ongelimiteerde winterganzen opvang durft men niet aan. Men kruipt inderdaad weg achter de gevestigde macht waar hun praatstoel staat. Wat doet LTO eigenlijk tegen onterecht opgelegde mestinjectie die boerenimago tot -20 heeft doen dalen,en weidevogels en wild op dat zelfde grasland het genadeschot geven? Dan moet je niet DOM zijn en boeren weidegang OPLEGGEN, maar het idee VERKOPEN! Dwang ideologie, vooral bij Boeren , en zeker in Overijssel en Friesland, WERKT NIET! Mager 5je teruglopend ledental en inkomen is gevolg.

 • Mozes

  Je hoeft niet zo ver terug te gaan in de tijd @Peter van Kempen. Nog geen vier weken geleden heeft LTO bereikt dat wij in de melkveehouderij geen dierrechten krijgen. Een week geleden heeft LTO bereikt dat het verlosapparaat na 50 jaar verbod gelegaliseerd wordt. In beide gevallen stond de NMV aan de zijlijn of lag te slapen.

 • alco1

  Over een paar weken zal er ook nog wel bij komen dat het LTO de Derogatie er weer 'Uitgesleept' heeft. Een instrument waar iedereen weer monddood mee gemaakt wordt, maar in wezen laat zien hoe bureaucratisch men weer bezig is bemesting-getalletjes in te vullen.

 • gjh

  alco 1 je heb gelijk de derogatie komt en lto is weer de grote jongen en zo pronken ze met andermans veren. het zijn gewoon een stelletje maten naaiers die lto ers

 • Mozes

  @gjh, wie heeft het voorkomen van dierrechten en het legaliseren van het verlosapparaat dan wel geregeld?

 • leo,s vriend

  @alco, En als de derogatie niet doorgaat? ook de schuld van de lto?
  Man, wees blij dat we nog een organisatie hebben die meer doet dan aan de zijlijn schreeuwen wat er niet goed is.

 • alco1

  @Menkhorst. We roepen aan de zijlijn wat er verbetert kan worden.
  Als je de discussies over de mestwet hier op dit forum volgt en de hiaten ook toegegeven worden door meerdere mensen en je ziet daar niets van terug bij de LTO dan krijg je toch automatisch het gevoel dat je niet vertegenwoordigd wordt.

 • Mozes

  Dat je daar niets van terug ziet komt dat doordat LTO daar niet mee bezig is of omdat jij het niet ziet? Vergaderboer merkt op dat LTO vooral in stilte werkt achter de schermen. Kijk naar de gang van zaken rond het verlosapparaat. Als de NMV het had moeten doen hadden ze een rechtszaak aangespannen, of de straat op met een aantal boeren. Ze hadden veel weerstand opgeroepen en daardoor niets bereikt. LTO heeft stille diplomatie bedreven. Achter de schermen lobbiën bij kamerleden en topambtenaren en het was in een handomdraai geregeld.

 • Kaiser

  Gezien de succesjes spant LTO zich goed in voor de melkveehouderij.
  Ik kan nou niet bepaald zeggen welke succesjes LTO voor akkerbouw, intensieve veehouderij en tuinbouw heeft geboekt . De handelswijze van LTO roept het beeld op dat ze er alleen zijn voor de melkveehouderij. En de andere sectoren mogen bij LTO voor spek en bonen meedoen .

 • gjh

  mozes de geboorte verlosser is door de politieke partijen zelf geregeld niet door die sukkels van lto en dierrechten ook weer waren ze niet te zien het lto en ook rode diesel en ganzen beleid lagen ze slapen het zijn echte meelopers

 • alco1

  @Mozes. In principe weten we eigenlijk helemaal niet wat er werkelijk af vergaderd wordt. Het is maar net wat je wilt geloven, om te oordelen over het LTO.
  Wel hebben we het er weleens over gehad dat we vonden dat het LTO ergens op moest treden, maar zich dan toch niet inzette omdat procedures het onderwerp onnodig lang in de negatieve belangstelling zou brengen, waarop ik zei dat dat een vrijbrief zou zijn om een volgende leugen in de wereld te brengen.

 • gjh

  menkhorst kan jij 3 dingen opnoemen waarvan de boeren van profiteren en bedacht zijn door het lto Ik kan het niet . dus ben benieuwd naar je antwoord. (hoop niet dat de computer vast slaat)

 • gjh

  o ja die vraag geldt ook voor jou.mozes

 • leo,s vriend

  gjh,schelden en kleineren is wel heel makkelijk he?
  Hoog van de toren blazen met je 'resultaten' is nou wel het domste wat je kan doen als je bij de politiek wilt lobbyen.

  Geloof je zelf dat de politiek de verlosapparaatproblematiek goed zou regelen zonder lobbywerk van lto of een andere landbouw organisatie?

  Alco, roepen aan de zijlijn kan voor jezelf heel bevredigend werken maar lost beleidstechnisch niks op.
  We leven in een democratie, dat houdt in dat je onderling op een eindresultaat uitkomt. Ofwel: ik wil 10, mijn 'tegenstander' wil 0. Door onderhandelen en lobbyen komen we ergens in het midden uit.(5) En als je het goed speelt misschien wel 6 of 7)
  Door aan de zijlijn te gaan staan en hard roepen levert je echt geen 5 op.Alleen maar frustraties bij je 'tegenstander'die ook de hakken in het zand zet.
  Natuurlijk is er op de Lto genoeg aan te merken,maar nogmaals: weten jullie een organisatie die het beter doet?

 • alco1

  Resultaten van het LTO moeten niet door hen zelf op de borst geklopt worden. Het is dood eenvoudig hun taak de landbouw te vertegenwoordigen.
  Daarnaast denk ik zeer zeker dat roepen vanaf de zijlijn wel degelijk effect heeft. Onze reacties worden meer gelezen dan je misschien wel denkt en bij veel herhaling hopelijk een richting gevend.
  Schelden is natuurlijk 'not done', daar maak je je zelf belachelijk mee, maar scherp houden is niets mis mee.

 • leo,s vriend

  alco, Met je laatste zin ben ik het roerend eens.....
  Natuurlijk worden onze reacties volop gelezen,maar de gemiddelde burger leest de reacties op deze site niet.
  Sterker nog,de gemiddelde burger weet eigenlijk niks van de landbouw maar wordt wel beinvloed door 'antilandbouw'clubjes die een zeer goede pr hebben en vooral een goede ingang bij de pers......
  En dan heb je enkele opties: hakken in het zand> zinloos
  hard schreeuwen> komt net zo hard terug
  in relatieve stilte lobbyen> resultaten(misschien niet altijd volledig naar ons zin maar altijd beter dan niks)

 • alco1

  @Menkhorst. Je slaat de spijker op kop met je zin dat de burger eigenlijk niets weet van de landbouw, maar wel worden beïnvloed door de 'anti-landbouw'' clubjes. Hier blijkt dus duidelijk dat het stille lobbyen niet overkomt. Denk nou niet dat ik de hakken in het zand wil steken of wil schreeuwen, maar leugens dienen van weerklank bedient worden, die ook door de burger gehoord moeten worden. Het zgn. 'Dood zwijgen', wat het LTO in mijn ogen te veel doet, is een vrijbrief voor een volgende leugen.

 • gjh

  alco mee eens als lid van een organisatie moet je kijken wat ze voor je doen in het geval van lto is dat bizonder weinig. Je mag toch wel kritisch zijn
  Menkhorst het wordt tijd dat het lto wat meer voor boeren belang opkomt en niet met links meelult en dan heb ik het nog niet over de anti landbouw clubjes waar ze vriendjes mee zijn. Het is raar dat je nog geen 3 dingen op kan noemen Het wordt tijd dat je eens kritisch naar je lto kijk.

 • Mozes

  Alco #27, het onderwerp wat je noemt heeft betrekking op de vleesfraude bij Vion. Het is maar goed dat ze geen proces hebben aangespannen tegen Zembla want een paar maanden later kwam naar buiten dat er gefraudeerd was met biologisch vlees. En deze tweede beschuldiging bleek wél waar te zijn.

  Wat betreft de communicatie naar het publiek kunnen boeren veel zelf doen via de social media. De laatste weken heb ik reacties geplaatst bij de Facebookpagina van Anti Wakkerdier en later ook bij Wakkerdier. Dat je er bij Wakkerdier meteen afgegooid wordt heb ik tot nu toe niet ervaren.
  Natuurlijk zal het door veel boeren als een steun worden ervaren als LTO zich in de media harder uitspreekt. Maar bereik je daarmee het publiek? Ik ben er van overtuigt dat persoonlijke verhalen in de social media veel beter overkomen.
  Wat betreft invloed op de feitelijke besluitvorming is niets effectiever dan lobbyen achter de schermen. Dit kan echter alleen bestaan bij de gratie van de stilte en daarom kan men er naar buiten toe moeilijk mee scoren.

 • alco1

  @Mozes. Wat ik bedoel weet ik zelf wel. Niet dat onderwerp van Zembla, waar jij van het begin af zei dat er geen enkele reden was om fraude te plegen omdat er genoeg biologisch vlees in aanbieding was.
  Wat ik bedoel zijn meer de onderwerpen als de creperende dieren in de Oostvaarderplassen waar Wakker Dier niet van wakker ligt, maar wel zoekende is bij de boer. Waaruit dus blijkt men daar niet voor de dieren opkomt, maar anti-boer is.

 • Mozes

  De miskenning van LTO is vergelijkbaar met wat wij zien in de politiek. Wilders is door het publiek gekozen tot beste politicus van 2013. Door de politieke vakpers is Wilders echter aangewezen als politicus die het minste voor elkaar heeft gekregen. De fractie die ondanks een redelijke omvang geen enkele invloed op het beleid heeft gehad.
  Dat Wilders door het publiek wel als beste politicus werd gekozen kwam alleen doordat hij het meeste lawaai maakte. Lawaai waardoor velen bevestigd werden in hun gevoelens en zich daardoor begrepen voelden. Dat hij beleidsmatig helemaal niets voor elkaar kreeg zag het publiek niet.

  Tegelijk dat Wilders door het publiek werd gekozen tot beste politicus werd de SGP fractie door de politieke vakpers aangewezen als beste fractie. Een fractie die in verhouding tot hun omvang de meeste invloed op het beleid heeft gehad. Maar het publiek zag dit niet want de SGP maakt geen lawaai.

  Conclusie: als je gewaardeerd wilt worden moet je veel lawaai maken wat inspeelt op de gevoelens van de massa. Daadwerkelijk hoef je niets te presteren!

 • schoenmakers1

  het is met lto net hetzelfde als met een ambtenaar, hoe minder ze doen hoe beter, ze werken je toch alleen maar tegen

 • Mozes

  Alco, ten aanzien van de OVP gaat het niet om de vraag hoe erg het creperen is maar om de vraag in hoeverre dit creperen wel of niet natuurlijk is.

 • alco1

  @Mozes. Ik heb het weer niet over wat je in #39 vermeldt, maar kan de vraag niet gesteld worden aan Wakker Dier, of dat daar wel door de beugel kan, en het zoeken op de boerderij niet gezien worden als anti-boer.

 • BO(skabout)ER

  Ik vind het mooi dat LTO de laatste tijd wat goede dingen heeft gedaan voor de boeren. Maar om je zelf dan maar weer voor de borst te slaan...en cijfers te gaan geven. . dat slaat natuurlijk nergens op!

  Het is moeilijk om alles goed te doen voor elke boer, maar ik had minimaal verwacht dat alle boeren af zouden wezen van de dierrechten, eigenlijk hebben jullie het fout gedaan.

  @mozes Je bent een beste kerel, en ik ben het vaak met je eens! Maar .. haal die zandzakken weg voor je deur en praat eens met de tegenstanders van LTO, misschien kan je daar wat van leren. En ga je zelf ook niet bij een select 'slim boeren groepje' plaatsten omdat je lid bent van het LTO, zo slim is het niet om elk jaar duizenden euro's te betalen voor wat meelullen en koffie drinken.

  En die andere clubjes zijn natuurlijk allemaal voltooid verleden tijd en geven niets anders als onduidelijkheid.

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.