Home

Achtergrond

Coöperatie Lar wil schoon blijven

Een van de bekendste grote coöperaties in Brazilië is Lar. Het houdt kantoor in Medianeira in de zuidelijke staat Paraná. Nu de Afrikaanse varkenspest Azië teistert, heeft Lar genoeg mogelijkheden om haar producten op grotere schaal te vermarkten.

In de controlekamer van de voerfabriek in Santa Helena hangt een grote groene smiley aan de muur. Hij kijkt naar vier medewerkers die verzonken zijn in computerschermen. “De smiley betekent dat de fabriek uiterst schoon is”, legt manager Carlos Eduardo Varnier (34) uit. “We hebben medewerkers die regelmatig de fabriek rondgaan om ervoor te zorgen dat alles aan kant is. Vervolgens geven we dat een cijfer. Vandaag was alles piekfijn in orde.”

Lees verder onder foto

De voerfabriek in Santa Helena, Brazilië. - Foto's: Vincent ter Beek
De voerfabriek in Santa Helena, Brazilië. - Foto's: Vincent ter Beek

Exportkansen

Hygiëne en een goede bioveiligheid zijn 2 van de belangrijkste aandachtspunten binnen Lar, een van de grootste agro-industriële coöperaties van Brazilië. De coöperatie realiseert zich nu meer dan ooit dat alles uiterst grondig schoonhouden het verschil kan maken tussen winst en verlies. Het gaat al een paar jaar niet zo goed met de agro-industrie in Brazilië, maar nu Afrikaanse varkenspest voor gigantische verliezen in Azië zorgt, komen er toch exportkansen. Het ruimen van miljoenen varkens in China leidt tot een grotere vraag naar varkensvlees en naar andere bronnen van dierlijk eiwit, zoals pluimvee. En laat pluimveevoer nu precies zijn wat deze specifieke voerfabriek produceert.

Lees verder onder foto

Hygiëne is een belangrijk aandachtspunt binnen Lar.
Hygiëne is een belangrijk aandachtspunt binnen Lar.

Uitbreiding in Zuid-Brazilië

Ondanks dat de coöperatie al 55 jaar bestaat, begon Lar onlangs pas met het versnellen van de uitbreiding in Zuid-Brazilië. De voerfabriek in Santa Helena werd in 2002 opgezet met één productielijn en telt er nu vier. Alle productielijnen zijn opgezet samen met de Nederlandse fabrikant Van Aarsen en zijn Braziliaanse distributeur Schneider. Lar koos voor Van Aarsen vanwege dienst robuuste en geavanceerde productielijnen en goede technische ondersteuning.

Varnier stelt dat de voerfabriek nog verder zal uitbreiden. De bouw van een nieuw magazijn voor grondstoffen is in volle gang. Optimaler gebruik van de fabriek moet er voor zorgen dat deze nog verder kan groeien.

Lees verder onder foto

Producten van Lar onder eigen label.
Producten van Lar onder eigen label.

Voorspelde productieniveaus

De coöperatie werkt met 1.500 leden-pluimveehouders. Die houden zo’n 20 miljoen dieren in een straal van 150 kilometer om de voerfabriek.

Voor 2019 verwacht men een totale productie van 780.000 ton pluimveevoer, In 2020 moet dat 900.000 ton zijn. De belangrijkste grondstoffen zijn lokaal geteelde sojabonen en mais. Er worden in totaal 36 ingrediënten aan toegevoegd, waardoor 13 rantsoenen voor pluimvee kunnen worden gemaakt: 8 voor vleeskuikens en 5 voor leghennen.

Coöperatie Lar: veel meer dan alleen pluimvee

‘Lar’ is Portugees voor ‘thuis’ of ‘mijn plek’. Lar telt 11.000 leden en ruim 13.000 medewerkers. De coöperatie richt zich op de gehele productieketen, van vermeerdering en voerproductie tot haar eigen slachterijen, supermarkten, grote retailers en zelfs een paar benzinestations.
De coöperatie verkoopt eigen merkproducten en andere traditionele Braziliaanse merken in haar eigen supermarkten. Lar koopt ook producten op andere plekken en zelfs in het buitenland. Deze worden vermarkt onder het Lar-label, dat een goede naam heeft op het gebied van kwaliteit.
De Lar-supermarkten zijn alleen te vinden in Zuid-Brazilië, ondanks dat het merk Lar in het hele land en zelfs in 74 landen over de hele wereld wordt verkocht. De verwachte omzet in 2019 is € 1,6 miljard).
Lar is daarnaast een varkensintegratie. De coöperatie heeft zelf 21.000 zeugen en nog eens 4.000 zeugen vanuit haar leden, die in totaal 650,000 biggen wierpen in 2019. Die gaan naar de slachterijen en verwerkingsfabrieken van Frimesa, een andere coöperatie in Zuid-Brazilië. De producten uit deze fabrieken worden dan weer in Lar-supermarkten en andere supers in Brazilië verkocht.
Naast de fabriek in Santa Helena heeft Lar nog 2 andere fabrieken: een voor varkensvoer en een voor melk- en vleesvee. De coöperatie zelf heeft geen vleesvee, maar wel 6.000 melkkoeien, die in 2018 25,9 miljoen liter melk produceerden. Voor 2019 wordt het volume geschat op 22,2 miljoen liter.

Potentieel voor akkerbouw

De grondstoffen komen van meer dan 10,000 aangesloten boeren uit Paraná en aangrenzende staten als Santa Catarina en Mato Grosso do Sul. Zelfs boeren uit buurland Paraguay beleveren de fabriek. De grotere leveranciers hebben zich gespecialiseerd, zegt Varnier. “Sommige kleinere bedrijven doen inderdaad alles; van maisproductie tot veehouderij. De grotere bedrijven richten zich alleen op akkerbouw.”

Al met al is de boodschap duidelijk. Zuid-Brazilië heeft een groot potentieel voor akkerbouw en het leveren van dierlijk eiwit aan de gehele wereld. Kansen moeten worden gegrepen en de productiefaciliteiten moeten dus het liefst zo schoon mogelijk blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.