Home

Achtergrond

LTO nog niet gerust over brexit

Met de voorlopige brexit-overeenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk is vooral tijd gewonnen.

Als het voorlopige akkoord doorgaat dan kan de handel met het Verenigd Koninkrijk (VK) na 29 maart 2019 voorlopig gewoon doorgaan, in ieder geval tot eind 2020. Dat meldt LTO Nederland in een eerste reactie op het akkoord dat deze week bekend is gemaakt.

LTO wijst erop dat een daadwerkelijke deal kan vastlopen vanwege de grote verdeeldheid in de Britse politiek. Op de eerste dag nadat de regering van de Britse premier Theresa May instemde met het akkoord, hebben al meerdere leden van het kabinet hun ontslag aangeboden.

Boeren en tuinders mogen niet achteroverleunen

Volgens LTO moeten boeren en tuinders nu niet achteroverleunen. Er kan alsnog een harde brexit komen met grote financiële gevolgen. En ook als het huidige akkoord doorgaat, kan er na 2020 nog steeds een harde grens ontstaan.

Lees verder onder de foto

Uien worden geladen voor transport naar het Verenigd Koninkrijk. - Foto: Peter Roek
Uien worden geladen voor transport naar het Verenigd Koninkrijk. - Foto: Peter Roek

LTO wijst erop dat protectionisme en handelsbelemmeringen uiteindelijk ten koste gaan van de inkomens van boeren en tuinders en noemt daarbij de Russische boycot van 2015 als voorbeeld.

Brexit kan boeren en coöperaties hard raken

Financiële gevolgen van de brexit ontstaan onder meer door importtarieven die kunnen oplopen tot meer dan 10% van de productwaarde. Andere gevolgen zijn hogere kosten voor allerlei inspecties en mogelijke toegang van producten met lagere standaarden via het VK naar de EU.

Harde brexit catastrofaal voor boeren

Copa-Cogeca, de Europese koepel van landbouworganisaties en -coöperaties, verwelkomt de deal en noemt het een ‘essentiële stap’ naar een ordentelijke brexit. Een scenario zonder akkoord met een harde brexit zou catastrofaal zijn voor boeren en coöperaties, in zowel de EU als het VK.

Secretaris-generaal Pekka Pesonen wijst op het belang van handel zonder belemmeringen. Daarnaast is hij blij met de erkenning van bestaande geografische herkomstbenamingen en het compromis over de grens tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland (VK).

Of registreer je om te kunnen reageren.