Home

Achtergrond

Minder geld voor agrarische startups

Wereldwijd is in 2016 30% minder geïnvesteerd in startups die nieuwe landbouwtechnologie aanbieden. Dat blijkt uit een overzicht van AgFunder, een internationaal platform voor investeringen in onder meer drones, satelliet gestuurde landbouwmachines, online retail en managementsoftware.

Landbouwtechnologie ontwikkelt zich razendsnel. Toch is na enkele jaren waarin de investeringen in startups met landbouwtechnologie scherp zijn gestegen, in 2016 de geldstroom wat smaller geworden. Volgens onderzoek van investeringsplatform AgFunder werd vorig jaar 30% minder geïnvesteerd in bedrijven die onder meer software, drones, automatisch gestuurde landbouwmachines en online verkoopplatforms bouwen.

Daling investeringen volgt op recordjaar

In totaal werd voor $3,23 miljard (€3 miljard) geïnvesteerd, aldus het rapport. De daling lijkt sterk, maar volgt wel op een recordjaar. In 2015 verdubbelden investeringen tot $4,6 miljard. Het bedrag voor 2016 is ook niet bepaald klein te noemen als je bedenkt dat de markt in 2016 nog geen miljard dollar waard was. 2016 was na 2015 nog steeds het beste jaar ooit.

Nederlandse startups

In 2016 werden wel 10% meer deals gesloten. In totaal ging het om 580 overeenkomsten, waarbij net als in voorgaande jaren het meeste geld van durfkapitalisten kwam en dus niet vanuit de industrie. Een van de meest actieve investeerders was het Amsterdamse Anterra Capital. Onder de bedrijven die geld kregen waren het Nederlandse Ekompany, dat gecontroleerd vrijkomende meststoffen maakt, en Gavita, dat speciale lichtsystemen voor de glastuinbouw maakt.

Steeds meer startups buiten VS ontvangen geld

Opvallend is dat steeds meer startups buiten de VS geld krijgen. In 2014 ging 90% van de investeringen naar bedrijven in de VS, in 2015 60% en het afgelopen jaar 48%. Een voorbeeld van een grotere investering is VitalFields, een bedrijf in Estland dat door Monsanto-dochter Climate Corp. is opgekocht en programma’s maakt die boeren helpt activiteiten te plannen en onthouden.

Minder geld voor robotica

Volgens AgFunder is met name minder geïnvesteerd in robotica en landbouwgereedschappen. Het meeste geld ging naar online verkoopplatforms voor versproducten, zoals het Chinese Yiguo en Hello Fresh uit Duitsland. Deze initiatieven zijn goed voor ongeveer 40% van het totaal. Yiguo mocht zich verheugen op de grootste investering: $200 miljoen van Alibaba, een soort Chinese Amazon, en KKR, één van de grootste private equityhuizen wereldwijd.

Genetische modificatie en zaadcoatings

Opvallend is dat de investeringen in agrarische biotechnologie, zoals genetische modificatie of zaadcoatings, met 150% toe zijn genomen tot $719 miljoen. Het meeste geld ging naar Indigo, dat microbiële – dus biologische - zaadcoatings voor katoen heeft ontwikkeld en Benchmark, een Brits bedrijf dat diervoeding en diergeneesmiddelen maakt.

Reden terugval investeringen

CEO Rob Leclerc van AgFunder erkent dat investeerders minder investeren omdat ze ervaring opdoen met de landbouwmarkt. Het blijkt bijvoorbeeld lastiger dan verwacht om nieuwe producten te distribueren, en boeren zijn niet altijd bereid zo snel nieuwe technologieën aan te wenden dan verwacht – deels omdat de nieuwe technologieën niet zo snel als gehoopt praktijkrijp zijn.

Deels kiezen investeerders voor een pauze vanwege de sterke groei in 2015. Bij zoveel groei is de vraag of er geen irrationele 'run' op startups gaande is, met hoger dan normale prijzen tot gevolg. Daar kwam bij dat 2016 geen erg goed jaar voor een beursgang. Het perspectief dat startups met jouw investering groot genoeg groeien voor een lucratieve beursgang, is dus verslechterd.

Zwakke markt agrarische grondstoffen

Ten slotte speelden ook de aanhoudend zwakke markt voor agrarische grondstoffen een rol. Als boeren minder verdienen, investeren ze vaak ook minder in nieuwe technologieën. Een aantal investeerders wacht volgens Leclerc mogelijk ook op het doorgaan van grote overnames en fusies in de agribusiness, zoals de overname van Monsanto door Bayer en de fusie van Dow en DuPont, voordat ze veel geld durven investeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.