Home

Achtergrond 2 reacties

Fedagrim lanceert 'Garantieplan voor behoud landbouw'

Fedagrim, de Belgische brancheorganisatie van toeleveranciers in de agrosector, roept de brede landbouwsector op om gezamenlijk stappen te ondernemen voor het behoud van land- en tuinbouw in België.

“Als je weet dat over tien jaar 40% van de landbouwbedrijven in Vlaanderen zal zijn verdwenen, dan weet je dat er actie moet worden ondernomen”, zei voorzitter Johan Colpaert tijdens de eerste Staten-Generaal van de Landbouw. De federatie eist daarom een ‘Garantieplan voor het Behoud van de Belgische landbouw’ en een level playing field voor alle Europese landbouwbedrijven.

De Staten-Generaal maakt onderdeel uit van Feed the Future: een denkproces over de weg naar een circulaire economie dat Fedagrim naar aanleiding van beurs Agribex lanceerde. “Feed the Future gaat niet alleen over voeding voor de toekomst, maar ook over het zorgen voor een voedingsbodem om landbouw haalbaar en houdbaar te houden in België”, zegt Colpaert. “Via deze Staten-Generaal van de Landbouw willen we alle stakeholders van de landbouw, en in het bijzonder onze politici en overheden, confronteren met de visie van de directe betrokkenen: de landbouwers zelf.

'Gebrek aan respect voor de sector'

Uit een enquête blijkt dat vier op de tien landbouwers in 2026 geen boer meer verwacht te zijn.

“Als je dan weet dat heel wat land- en tuinbouwers moeten rondkomen met minder dan €1.000 per maand voor 70 tot 80 uren werk per week, dan duidt het op een absoluut gebrek aan respect voor de sector als de maatschappij stelt dat land- en tuinbouwers innovatiever en competitiever moeten zijn”, zegt de voorzitter van Fedagrim. De sectororganisatie voelde zich dan ook aangesproken om met deze resultaten aan de slag te gaan. "De boer en de agrosector zijn te lang genegeerd in het publieke debat."

Hij ziet dat de landbouwer in vele opzichten en op alle terreinen het kind van de rekening dreigt te worden. “Opboksen tegen wereldmarktprijzen, prijzen die worden afgekraakt door handelsakkoorden, Europese regelgeving die met twee maten en gewichten werkt, Belgische of regionale eisen die produceren veel duurder maken dan in andere gebieden, PAS en de instandhoudingsdoelstellingen die het boeren in bepaalde regio’s zwaar hypothekeert, enzovoort. Daarenboven wordt landbouwgrond te pas en te onpas ingezet als pasmunt voor industrie-, woon- en natuurgebieden.”

'De overheid moet over de brug komen met een minimale basisprijs voor basisproducten van onze voeding'

De sectorfederatie wil op Europees niveau een level playing field voor alle Europese landbouwbedrijven. Daarnaast eist Fedagrim dat er een Garantieplan voor het ‘Behoud van de Belgische landbouw’ komt. “Er worden vele miljoenen euro’s gespendeerd aan onteigeningen om van landbouwgrond natuurgebied te maken. Dat is prima, maar er wordt nergens geld voorzien voor het behoud van eigen voedselproductie door onze landbouwers. De overheid moet over de brug komen met een minimale basisprijs voor basisproducten van onze voeding, tenminste als we het als maatschappij nog belangrijk vinden om onze eigen voedselproductie te hebben”, zegt de Fedagrim-voorzitter.

Laatste reacties

 • alco1

  Als ik zoiets lees denk ik!
  Het net als iemand naar de dokter gaat met een klacht en de dokter zegt.
  Ja je bent ziek.
  Het gaat om een plan van aanpak!!!!!!!!!!!!!

 • pinkeltje

  Als je dan weet dat je moet rondkomen met minder dan €1.000 per maand voor 70 tot 80 uren werk per week dan wordt het inderdaad tijd het aan een ander over te laten. Als onze zuiderburen eens over de grens bij hun zuiderburen kijken zal het ze toch ook duidelijk zijn dat ze een achterhoedegevecht voeren als het gaat om kostprijs en productiviteit? Althans wat de infrastructuur in Vlaanderen betreft. Mooi landschap voor de toerist maar wees blij als je er niet hoeft te boeren....

Of registreer je om te kunnen reageren.