Home

Achtergrond

GroenLinks vraagt direct verbod imidacloprid

GroenLinks in de Tweede Kamer vindt dat staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) niet tot maart moet wachten voordat hij een besluit neemt over een verbod op de insectenbestrijder imidacloprid in de glastuinbouw.

De partij stuurt aan op een onmiddellijk verbod.  Daarnaast wil GroenLinks een uitfasering van alle neonicotinoïden. De Tweede Kamer praat woensdag met de staatssecretaris over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De staatssecretaris heeft vorige week aangekondigd het gebruik van imidacloprid (een neonicotinoïde) in de glastuinbouw te willen verbieden, als er geen verbetering komt in de waterkwaliteit rond kassen.

Producent Bayer is het met de staatssecretaris eens dat de uitstoot van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater naar beneden moet. De producent roept alle gebruikers op de gebruiksvoorschriften goed na te leven. "Voor de landbouw waardevolle middelen kunnen alleen worden gebruikt binnen de geldende randvoorwaarden. Door overschrijdingen van normen voor het oppervlaktewater kan het gewasbeschermingsmiddelenpakket onnodig onder druk komen te staan, wat een duurzame landbouw bemoeilijkt."

De organisatie van Nederlandse gewasbeschermers Nefyto stelt in een brief aan de Tweede Kamer dat een duurzame landbouwproductie in het geding is, als er geen gewasbeschermingsmiddelen kunnen worden gebruikt. Nefyto gaat daarbij niet specifiek in op de discussie rond de toelating van imidacloprid of andere neonicotinoïden. De organisatie benadrukt dat de technieken steeds verfijnder worden, waardoor minder middelen nodig zijn om plagen en ziektes te bestrijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.