Home

Achtergrond 1 reactie

Farm Bureau kiest nieuwe voorzitter

De Amerikaanse Farm Bureau kiest een nieuwe voorzitter. Dat gebeurt tijdens het jaarlijkse congres in Orlando van de misschien wel machtigste boerenorganisatie ter wereld. Vier kandidaten maken zich op om de rijstboer en vleesveehouder Bob Stallman op te volgen, die na zestien jaar terugtreedt.

Natuurlijk kijkt elke inwoner van de Verenigde Staten uit naar de echte presidentsverkiezingen dit jaar in november, maar onder Amerikaanse boeren is eerst komende dinsdag van belang. Aan het einde van een zesdaags congres in Florida zal duidelijk zijn wie het nieuwe boegbeeld wordt van de American Farm Bureau Federation.

Grootste agrarische organisatie in VS

De Farm Bureau bestaat bijna honderd jaar en heeft verdeeld over lokale en regionale Farm Bureaus 6,2 miljoen leden. Criticasters stellen dat dat niet allemaal boeren en veehouders zijn, maar bijvoorbeeld ook consumenten die een verzekering bij de Farm Bureau afsloten. Hoe dan ook: de Farm Bureau is groter dan elke andere agrarische organisatie in de VS.

De brede ledenbasis en zijn aanzienlijke investeringen in een eigen verzekeringstak en diverse Amerikaanse agribusinesses geven de organisatie de nodige invloed. Steevast staat de Farm Bureau in rijtjes van sterke lobbygroepen in Washington. Niet zo machtig misschien als de wapenlobby National Rifle Association, maar toch. De Farm Bureau noemt zichzelf de 'Stem van de Amerikaanse Landbouw'.

Warm bepleiter voor vrijhandel

Bob Stallman spreekt in Orlando nog één keer zijn collega's toe. De bebaarde Texaan is altijd een warm bepleiter geweest voor vrijhandel. In 2013 riep hij in Nieuwe Oogst Europese boeren op al hun weerstand tegen Amerikaans hormoonvlees en chloorbaden in kippenslachterijen op te geven, om een Europees-Amerikaanse vrijhandelzone mogelijk te maken. "Als we restricties leggen op het vervoer en handel in voedsel, zijn we niet efficiënt bezig. Terwijl we met de groeiende wereldvraag naar voedsel, juist alle efficiëntie nodig hebben", aldus Stallman.

Zijn opvolger denkt zeker hetzelfde over vrijhandel, maar verschillen zijn er wel tussen beroepsbestuurder Don Villwock uit Indiana, groenteteler Barry Bushue uit Oregon, veehouder Zippy Duvall uit Georgia en de immer met cowboyhoed getooide akkerbouwer Kevin Rogers uit Arizona. Waar Bushue als bloemen- en groenteverkoper aan huis misschien het best de Amerikaanse consument begrijpt, buigt Rogers op een brede ervaring in de aanpak van waterschaarste en betere luchtkwaliteit.

Nieuwe watterrichting EPA bedreiging

Alle vier zien ze de nieuwe waterrichtlijn van het milieuagentschap EPA als bedreiging en een van de belangrijkste dossiers voor de komende jaren. Net als beter uitleggen aan het Amerikaanse publiek hoe boeren hun voedsel verbouwen. Villwock: "Veel leden zijn de aantijgingen van anti-landbouw actiegroepen zat. We moeten niet afwachten, maar in de aanval."

Rural Radio Network publiceerde dit korte radio-interviews met de vier aspiranten.

Sommige workshops en speeches in Orlando zijn online te volgen.

Eén reactie

  • agratax(1)

    Als ik lees, dat deze boerenorganisatie vermoedelijk zo groot is vanwege haar verzekeringstak die het niet boeren mogelijk maakt lid te zijn van de Federatie, denk "Waarom hebben Unive los gekoppeld van het Drentsch Landbouw Genootschap, de oprichter van Unive. Misschien was het beter geweest als we Unive een boerenverzekering hadden laten b.ijven met niet boeren als klant, die lid werden van de boeren club zogauw ze een verzekering afsloten. In ieder geval had de NLTO dan meer "leden" dan nu, omdat veel ex boeren en hun kinderen verzekerd zijn bij Unive en deze mensen dragen doorgaans allemaal nog de boeren een goed hart toe. In ieder gaval was het contact boer burger intact gebleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.