Home

Achtergrond

Kees van Arendonk

Stille kracht in de aardappelsector.

Functie: Voorzitter Nederlandse Aardappel 
Organisatie
Nevenfuncties: voorzitter Europatat, vice-voorzitter keuringsdienst NAK, lid raad van commissarissen van bollenbemiddelingsbureau CNB Lisse
Geboortejaar: 1951

Kees van Arendonk was tot 2007 algemeen directeur van coöperatie Agrico. Daarna werd hij voorzitter van de Nederlandse Aardappel Organisatie en later van de Europese evenknie Europatat. De NAO staat voor de hele aardappelsector, maar het belangrijkste deel is de pootgoedsector. Van Arendonk werkt stilletjes aan een gezondere sector en het wegwerken van exportbelemmeringen, zoals in 2013 het Russische importverbod.

Stichting NAO-projecten

De NAO was belangrijk voor het hygiëneprotocol om besmettingen met ringrot te voorkomen. Van Arendonk nam essentiële taken over van de schappen. Zo is de stichting NAO-projecten opgericht, die onder meer de aanpak van aardappelziekte erwinia voortzet. Om verspreiding van het quarantaine-organisme M. chitwoodi te voorkomen is er de stichting Pootgoedversterkings Maatregelen. Chitwoodi is een taboe-onderwerp onder telers en handelshuizen, maar de NAO zet het op de agenda. Net als de aardappelnotering. Van Arendonk blijft pleiten voor minder noteringen. Het zijn er nu twaalf. Het bespreekbaar maken van moeilijke onderwerpen siert de voorzitter van de aardappelhandel.

Of registreer je om te kunnen reageren.