Home

Achtergrond laatste update:17 nov 2015

BiQ zoekt geld voor innovatieve landbouw

Het Eindhovense BiQ wil met een investeringsfonds van €10 miljoen biotechnologiebedrijven helpen financieren. De eerste €1,4 miljoen is verstrekt aan een mestverwerkingsinstallatie en binnenkort volgt een biogasfabriek. BiQ wil de bedrijven samenbrengen op een biotechpark.

BiQ is een relatief onbekende investeringsmaatschappij die innovatieve ontwikkelingen in de landbouw wil aanzwengelen met een speciaal investeringsfonds. Het fonds wordt wat BiQ betreft €10 miljoen groot. De eerste €2,4 miljoen zijn binnen. Bijna €1,5 miljoen wordt geïnvesteerd in een mestverwerkingsinstallatie met een capaciteit van meer dan 220.000 ton per jaar.

Broedplaats voor innovatieve bedrijven

Beiden zijn gevestigd op het enkele tientallen hectares grote biotechnologiepark van Sterksel. Wat BiQ betreft wordt het park, dat in feite gebruiksklaar is, een broedplaats voor innovatieve bedrijven in de agribusiness. Ruimte voor meer mestverwerking is er niet: daarvoor ontbreken de vergunningen. Maar wel wordt gesproken met een algenkwekerij en wordt gezocht naar bedrijven in bijvoorbeeld de biochemie. In totaal wil BiQ via het fonds 10 bedrijven financieren.

Ondernemersbank

BiQ werd eerder geleid vanaf de Keizersgracht in Amsterdam maar verhuisde dit jaar naar het futuristische Evoluon-gebouw in Eindhoven. Het bedrijf werd door enkele ondernemers uit de technologiesector in 2011 opgericht met als doel een ondernemersbank te ontwikkelen.

De financiële crisis was de aanleiding: banken financieren minder en zien niet altijd dezelfde kansen als ondernemers, aldus BioQ-bestuurder Chris van Steenbergen, een alumnus van de Technische Universiteit Eindhoven die zelf eerder bedrijven in de telecomsector runde.

Investeringsfondsen

Het oprichten van een bank bleek toch erg lastig. De pijlen werden gericht op investeringsfondsen voor niet-beursgenoteerde bedrijven.

Tot nu toe telt BiQ vier investeringsfondsen waar in totaal volgens Van Steenbergen €10 miljoen in is geïnvesteerd. De partners van BiQ zijn redelijk vermogende ondernemers die zelf ook altijd mee-investeren, aldus Van Steenbergen. "Dat is belangrijk om vertrouwen te wekken maar ook omdat BiQ direct betrokken wil zijn bij hoe met het geld wordt omgegaan." BiQ werkt samen met het Leeuwarder kantoor van ING.

Rendement

"Soms vragen wij ING voor aanvullend krediet, soms vragen ze ons om een deel van het risico te dragen." Van Steenbergen denkt dat het Agri-Biotechfonds binnen zes weken gevuld zal zijn. Mogelijk tekent een grote bank in. Hij wil niet zeggen wie. Wie instapt, wordt een rendement van 6% in het vooruitzicht gesteld. Het is volgens Van Steenbergen geen onrealistisch rendement. "Voor de zakelijke financieringsmarkt is het een gewoon percentage."

Risicospreiding

BiQ wil een divers pallet bedrijven in de agribusiness financieren. Het is een vorm van risicospreiding. Gaat het wat minder met A, dan misschien wat beter met B. Het liefst wel bedrijven die in elkaars verlengde liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.