Foto: Ronald Hissink BoerenlevenAchtergrond

Vandaag 9 jaar geleden: In actie voor beren mét ballen

Belgische mannen lieten hun onderbroek uit om te protesteren tegen de castratie van beerbiggen.

Op 9 september 2011 besloot een onbekend aantal mannen in België die dag geen onderbroek te dragen. Zo betuigden ze steun aan de actie ‘Laat ze Hangen’ van dierenrechtenorganisatie GAIA (Global Action in the Interest of Animals). Die vroeg hiermee aandacht voor het onverdoofd castreren van beerbiggen. Het liefst zagen ze dat de hele ingreep afgeschaft zou worden.

Protest bij Manneke Pis

Op de betreffende dag protesteerde GAIA bij Manneke Pis, een standbeeld dat naar eigen zeggen hun grootste supporter verbeeldde, ‘want deze jongen draagt al eeuwen elke dag geen onderbroek’. Of de protestanten onder hun jeans daadwerkelijk geen onderbroek aanhadden, viel uiteraard niet te zien al gaven de mannelijke GAIA-leden aan dat hun klokkenspel heus vrij hing te hangen.

Einde verkoop vlees van gecastreerde varkens

Enkele supermarktketens, waaronder Lidl, zouden volgens GAIA meteen hebben toegezegd om geen vlees van gecastreerde varkens meer in de Belgische schappen te leggen. Hoe groot de rol van GAIA hierbij was, is lastig te zeggen. Feit is dat Lidl al jaren eerder besloot in Nederland geen ‘castratievlees’ meer te verkopen, een succes dat geclaimd werd door Varkens in Nood. Aldi was op dit punt in Nederland nog eerder.

Sinds 2016 trokken Aldi en Lidl ook in het thuisland de teugels aan, vlees van gecastreerde varkens kwam er niet meer in. Meer bedrijven volgden zoals Center Parcs en Ikea. Per 2019 werd in Duitsland een totaalverbod op onverdoofd castreren ingesteld. Castreren zelf werd niet verboden.

Nieuwe campagne GAIA

GAIA bleef en blijft aandacht vragen voor het onderwerp maar is ook breder actief. Zo loopt momenteel de campagne voor huisdierenbezitters om hun kat te laten steriliseren zodat er niet eindeloos veel kittens ter wereld komen. Net als met de ballencampagne, is ook hierbij de slogan ludiek: Laat je poesje knippen, voor ze begint te wippen.

Dit artikel is te lezen in Food&Agribusiness van woensdag 9 september en is onderdeel van de rubriek Historisch.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin