Boerenleven

Achtergrond 1 reactie

‘Liever bestaande tak verder ontwikkelen dan groeien’

De fundering van het veelzijdige bedrijf is in orde, opvolger Jannick wil daar niet aan tornen.

De groei die zijn opa en diens broer maakten, was enorm. Jannick Masseurs zou dat zelf ook wel willen maar hij betwijfelt of dat ooit nog kan, gezien de regelgeving. Zes vragen aan deze bevlogen opvolger.

Lees verder onder de foto‘s.

Bedrijfsopvolger Jannick Masseurs (22). - Foto's: Peter Roek
Bedrijfsopvolger Jannick Masseurs (22). - Foto's: Peter Roek

Jannick Masseurs (22)

Woonplaats: Oud-Gastel (N.-Br.).
Opleiding: tuin- en akkerbouw aan de HAS in Den Bosch, vorig jaar afgerond.
Bedrijf: De vader van Jannick en een neef van zijn vader hebben een vof met 700 vleesstieren, voornamelijk Blonde d’Aquitaines maar ook dikbillen en Parthenaises. Ook is er een akkerbouwtak van ongeveer 120 hectare, een foeragehandel, een boerderijwinkel en een loonwerktak toegespitst op vaste mest en compost.
Rolverdeling: de vader van Jannick gaat over de gewasverzorging, zijn moeder verzorgt de administratie, de neef doet de stieren en de handel en zijn vrouw runt de winkel. Jannick springt overal bij behalve in de boerderijwinkel.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

“Er hoeft niet veel te veranderen, de basis is al heel lang hetzelfde, de fundering is goed. Ja, ik zou wel graag wat groeien maar ik zou geen rare sprongen maken of ineens een andere tak gaan beginnen. Dan zou ik liever een bestaande tak verder ontwikkelen zoals misschien de loonwerktak. We produceren zelf behoorlijk wat mest maar we verspreiden ook mest en compost voor akkerbouwers in de omgeving. Meer stieren? De wetgeving maakt dat lastig. Wel moet er een andere stal komen zodat we de bestaande gebouwen kunnen afbreken. Het doel van die stal is dus niet meer stieren houden maar het werkgemak vergroten.”

Jannick tussen de vleesstieren. Het bedrijf telt er 700, voornamelijk Blonde d’Aquitaines maar ook dikbillen en Parthenaises. Ook is er een akkerbouwtak van ongeveer 120 hectare, een foeragehandel, een boerderijwinkel en een loonwerktak.
Jannick tussen de vleesstieren. Het bedrijf telt er 700, voornamelijk Blonde d’Aquitaines maar ook dikbillen en Parthenaises. Ook is er een akkerbouwtak van ongeveer 120 hectare, een foeragehandel, een boerderijwinkel en een loonwerktak.

Mijn grote voorbeeld is:

“Vroeger zijn mijn opa en zijn broer hier begonnen met echt helemaal niks. Wat die met zijn tweeën hebben opgebouwd en waar mijn vader en zijn neef vervolgens mee verder zijn gegaan, dat vind ik echt petje af. Of ik verhoudingsgewijs zo’n sprong zou kunnen maken? Ik zou het wel willen maar ik heb mijn twijfels of dat met de huidige wet- en regelgeving nog kan.”

Het mooiste werk vind ik:

“Het is natuurlijk prachtig als je een stierkalf ziet uitgroeien tot een slachtrijp, vol beest. Je ziet dan het resultaat van 9 maanden werk. Maar mijn passie ligt vooral bij het plantaardige deel van het bedrijf. Het mooiste werk vind ik het najaarswerk. Mais hakselen en ploegen bijvoorbeeld. Dan voel ik de voldoening van een goed afgesloten seizoen.”

Hoewel vleesvee de hoofdtak van het bedrijf vorm, heeft Jannick vooral passie voor de plantaardige kant.
Hoewel vleesvee de hoofdtak van het bedrijf vorm, heeft Jannick vooral passie voor de plantaardige kant.

Ik heb een hekel aan:

“Ik heb nergens een hekel aan, dat past niet bij mij. Ik loop niet graag de hele dag in de stal en stieren scheren is ook niet mijn favoriete werk. Maar ik heb er geen hekel aan.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan:

“Eh…Nou overval je me. Ik zou het geld denk ik investeren in iets dat waarde houdt, grond bijvoorbeeld.”

De basis van het bedrijf is volgens Jannick oke, mogelijk dat hij de loonwerktak iets uit zou willen breiden.
De basis van het bedrijf is volgens Jannick oke, mogelijk dat hij de loonwerktak iets uit zou willen breiden.

Over 5 jaar dan:

“Staat de nieuwe stal er, is de winkel vernieuwd en zit ik in de vof. Mijn achterneef wil ook in het bedrijf. Hij heeft liefhebberij voor vee dus ik denk dat we elkaar goed kunnen aanvullen. En verder zie ik wel hoe het loopt.”

De foeragehandel is een van de takken van het bedrijf. Jannick is behalve in de boerderijwinkel, bij alle onderdelen inzetbaar.
De foeragehandel is een van de takken van het bedrijf. Jannick is behalve in de boerderijwinkel, bij alle onderdelen inzetbaar.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Eén reactie

  • veldzicht

    Gelukkig zijn er ook nog jongeren die plezier hebben aan het boerenvak en zich niet laten afschrikken door al die doemdenkers (er was altijd wel wat)en er vol tegen aangaan.Veel succes met jullie bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.