Redactieblog

1 reactie

‘Jongelui laten zich niet tegenhouden’

Jongeren die het bedrijf over willen nemen, zijn behoorlijk positief. Ze weten dat het anders moet en dat vinden ze oké.

In een nummer van Boerderij uit 1919 valt mijn oog op de personeelsadvertenties. Het is vermakelijk om te zien hoe de wervingsstijl toen was. Kort en krachtig werd omschreven wat de bedoeling was. Tegenwoordig hoort er een heel verhaal bij zoals: Je bent in het bezit van MBO ICT 4 aangevuld met enkele certificeringen als ITIL en MCITP. Je bent stressbestendig, flexibel en een echte teamplayer.

Nou, dat deden ze vroeger heel anders. Gevraagd: boerenknecht, hoog loon, moet goed kunnen melken. Punt. Ook vacatures voor meiden en huishoudsters waren kort en bondig. ‘Landbouwer, PG, zoekt voor huishouding degelijk meisje of jonge weduwe, goed kapitaalkrachtig.’

Aanbod van medewerkers

Maar, en nu wordt het pas echt leuk, er werden niet alleen medewerkers gevráágd, ze boden zich ook aan. Althans, jongemannen boden zich aan. Wat opvalt, is dat vraag en aanbod behoorlijk van elkaar verschilden. Boeren zochten een knecht die goed was met paarden en uitstekend kon melken maar de jongemannen zelf hadden iets heel anders voor ogen. Kijk maar mee:

 • Biedt zich aan: bekwaam bedrijfsleider in het veehouderijbedrijf, getuigschrift voorhanden.
 • Flink persoon, op de hoogte met alle veenwerken en dalgronden in cultuur brengen, biedt zich aan als bedrijfsleider.
 • Biedt zich aan voor ’t boerenbedrijf: zet- of bedrijfsboer met vrouw en kind om samen een stal koeien van ongeveer 20 stuks te willen bewerkstelligen.
 • Een jongmensch, GG. plm 20 jaar, zoekt plaatsing als bedrijfsleider op een gemengd boerenbedrijf.

Ik kan nog wel even doorgaan maar de strekking lijkt me wel duidelijk. Het barstte van de jongelui met ambitie. Wie thuis geen boer kon worden, probeerde het op deze manier.

Nog steeds zijn er jongelui die geen ouderlijk bedrijf hebben om over te nemen maar wel graag boer willen worden. Ze benaderen soms de redactie van Boerderij of de landelijke pers. Zo’n bericht doet het altijd goed want hela, er zijn dus nog mensen die boer willen worden, en dat terwijl de sector het zo moeilijk heeft. Al die boerenprotesten waren er immers niet voor niets.

Lees verder onder de tweet.

Realistische jongelui

Overigens zijn de meeste jongelui die boer(in) willen worden nog altijd van boerenkomaf. Het NOS-journaalinterviewde er na de protesten op 17 november enkele. Het bleken realistische jongelui. Ja, het bedrijf overnemen wordt steeds lastiger, maar nee, dat gaat ze niet tegenhouden. Ze kijken niet naar wat er niet (meer) kan, maar richten het vizier op wat er wel kan en dat is veel.

De Amerikaanse predikant Norman Peale zei ooit: shoot for the moon, even if you fail, you will land among the stars. Mikken op de maan, dat deden de jongelui vroeger al, met hun advertenties. Ook de jongelui van nu mikken hoog. Het moet misschien anders, maar dat vinden ze prima, ze landen dan namelijk nog altijd ‘among the stars.’

Eén reactie

 • Mts. Zantinge

  Mbt de laatste paragraaf:
  Beetje naïef om te stellen dat wanneer je “shoot for the moon” altijd wel zult landen “among the stars”.
  Er zijn voorbeelden te over van bedrijven die voor het hoogste gingen en uiteindelijk te pletter vielen op aarde.... Zeker geen zekerheidje dus en door de niet aflatende bevolkingsgroei en het sluiten van het milieuakkoord is de toekomst voor een groot deel van de boeren alleen maar ongewisser geworden.

Of registreer je om te kunnen reageren.