Boerenleven

Achtergrond

Vandaag 21 jaar geleden: herrie om de Kievit-deal

Gedoe nadat Friesland Coberco Dairy Foods aankondigde De Kievit over te willen nemen.

Op 28 augustus 1998 was de maat vol bij het personeel van zuivelfabriek De Kievit. Toen duidelijk werd dat hun directeur gedwongen was om op te stappen, blokkeerden ze uit protest de fabriekspoort. Het gedwongen vertrek had alles te maken met die andere zuivelfabriek, Friesland Coberco Dairy Foods (FCDF). Die had aangekondigd De Kievit, eigendom van de Hoogwegt Groep, over te willen nemen. Verschil tussen beide bedrijven was dat de één een zuivelreus was en de ander een kleine producent van melkpoeders. Voor FCDF zou Kievit een kans zijn om de eigen poederdivisie te versterken, maar het personeel voelde er niets voor om opgeslokt te worden door de reus uit Meppel. Ze vreesden een kille interesse voor alleen het roestvrijstaal en de producten en niet voor de mensen.

Lees verder onder de foto.

RMO's op het terrein van zuivelbedrijf Coberco in Lochem (Gld.) in 1999. - Foto: Mark Pasveer
RMO's op het terrein van zuivelbedrijf Coberco in Lochem (Gld.) in 1999. - Foto: Mark Pasveer

Opstand

De directeur zag de overname evenmin zitten en dat kostte hem uiteindelijk zijn positie. De Hoogwegt Groep liet formeel weten dat ‘er verschil van inzicht bestond over het te voeren beleid’. Aangenomen werd dat de directeur de onrust onder het personeel veroorzaakte. Toen hij moest vertrekken, kwamen ze in opstand. Een gesprek met de directie van Friesland Coberco haalde de druk wel van de ketel, maar de onrust bleef. Pas nadat de ondernemingsraad met een gang naar de rechter had gedreigd, kwamen Friesland Coberco en het Kievit-personeel op één lijn.

Boeren stappen naar NMa

De boeren die melk leverden aan Kievit, hadden niets in te brengen over de plannen. Hun klachten over de voorgenomen overname deponeerden ze bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in Den Haag. Die had al eerder duidelijk gemaakt dat de koop niet zomaar door kon gaan, FCDF zou mogelijk een te dominante positie krijgen op de Nederlandse markt.

De afloop van dit alles is bekend. Op 28 juli 1999 werd de overname van de Kievit door FCDF afgerond met een terugwerkende kracht tot 1 oktober 1998.

Of registreer je om te kunnen reageren.