Boerenleven

Achtergrond 8 reacties

1931: ploegen op de zeebodem

Op de achterkant van deze foto staat dat hij is gemaakt in 1931, kort na de drooglegging van de Wieringermeer.
Rupstrekkers zakten niet weg in de blubber. Hier wordt nog ‘gewoon’ geploegd maar de Wieringermeer zou ook de bakermat worden van het diepploegen om zo de grond te verbeteren. - Foto: Misset
Rupstrekkers zakten niet weg in de blubber. Hier wordt nog ‘gewoon’ geploegd maar de Wieringermeer zou ook de bakermat worden van het diepploegen om zo de grond te verbeteren. - Foto: Misset

Dat was op 21 augustus 1930. Het was aanvankelijk de bedoeling te wachten tot na de aanleg van de Afsluitdijk maar de behoefte aan landbouwgrond was te groot en de nieuwe polder leverde 20.000 ha. op. 3 weken na de drooglegging, werd er al koolzaad gezaaid. Dat moest groeien tussen de resterende zeeasters die spontaan in het zaad waren geschoten. Het pluis werd door de wind, die vrij spel had, tot ver in de omtrek geblazen.

Grote machines

Het duurde even voor de grond voldoende ontzilt was. Voor boeren was het evengoed een droomgebied. Hier konden de grote machines, die er al wel waren maar die op de kleinere bedrijven te duur en te onhandig waren, worden ingezet. Grote rupstrekkers, grote ploegen, alles kon in het groot. Duizenden boerenzonen uit het hele land meldden zich aan voor een pachtbedrijf maar de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, die de boerderijen verpachtte, selecteerde streng. Er werd onder meer gelet op religie, gezondheid, kennis van het boerenvak, eigen vermogen en maatschappelijke betrokkenheid.

Snelle ontwikkeling

Het was bikkelen in het begin, maar de nieuwe bewoners waren volhardend. Ook zetten ze rap allerlei verenigingen op, van een club voor melkcontroleurs tot fokkerijvereniging. De kale vlakte op de foto, zag er een paar jaar later al veel levendiger uit.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 15 van dinsdag 8 januari en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

Laatste reacties

 • farmerbn

  En zonder gps. Prachtig.

 • ENDE902

  Ik vind dit wel een mooie realistische zin: "De behoefte aan landbouwgrond was te groot." Tegenwoordig noemt de anti-landbouwlobby dit: "Stelen van de natuur", want in de natuur gaat alles goed en is dus heilig.

 • pinkeltje

  In het theoretische geval dat de Zuiderzee nog Zuiderzee zou zijn en de polders nog niet aangelegd zou dat ook NOOIT meer gebeuren. Paar jaar geleden is daar ook nog een rapport over geschreven dat het heeft over de grootste ecologische ramp die ons land ooit is overkomen. En dat zijn ze nu dus stukje bij beetje aan het herstellen door zo hier een daar de boel onder water te zetten. Daar is best wel wat geld voor beschikbaar. Omgekeerd worden in de Markerwaard weer kleine eilandjes gemaakt en wordt daar veel natuurwaarde aan toegekend. Zul je binnenkort ook wel een vergunning voor nodig hebben om daar nog een voet aan wal te mogen zetten. Dat is de luxe die we ons na een jarenlange geschiedenis van ruilverkaveling en inpoldering kunnen permitteren....

 • Alco

  De zin: De behoefte aan landbouwgrond was groot, komt waarschijnlijk uit het feit dat zandgronden uitgeput waren.

 • 8911077012


  droog leggen dat was ook de uitkomst van co2 vastleggen en daar zuurstof voor terug krijgen gratis
  nu weer water geen co2 vast geen zuur stof en dan land bouw schuld geven

 • Jan-Zonderland

  @Alco, ja dat hele gedoe in wat ooit de Markerwaard zou gaan heten kost straks bij elkaar meer dan wat het gekost zou hebben om die hele 60.000 ha in te polderen en daarvan de helft als "natuurgebied" te laten liggen. Die paar hoopjes zand die men daar nu creeerd gaan het verschil ook niet maken.
  En de behoefte aan nieuwe landbouwgrond was inderdaad hoog omdat elders gronden uitgeput raakten omdat er toendertijd practisch overal nog " biologisch" geboerd werd. Beter bewijs dat biologisch niet duurzaam is kun je niet krijgen.

 • landboer

  Was toen de kunstmest nog niet uitgevonden?

 • el

  Kunstmest" grondstoffen" werden in de jaren dertig per boot vanuit verre landen aangevoerd om de arme grond in Holland op peil te brengen!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.