Boerenleven

Achtergrond 2 reacties

15 jaar geleden: dierenactivisten vrij wegens gebrek aan bewijs

Het gebeurde bij daglicht. Een groep van 100 dierenactivisten, gekleed in het zwart, stond 15 jaar geleden ineens aan de poort van een nertsenbedrijf in Putten met de bedoeling een ‘vreedzame lawaaiactie’ te houden. Vreedzaam verliep het allerminst.

Activisten drongen de stallen binnen, lieten duizenden nertsen los, sloegen de boel kort en klein en gingen op de vuist met de eigenaar en een toegesnelde buurman. Dat er 49 werden opgepakt, kwam doordat het busje waar ze in reden even verderop werd klemgereden door een trekker.

Slechts 1 activist veroordeeld

Toch werd van de hele groep aanvankelijk maar 1 activist veroordeeld door de rechter. Die oordeelde namelijk dat er voor de rest onvoldoende bewijs was voor hun betrokkenheid. Op de videobeelden die er waren van de inval, waren ze niet herkenbaar. Alleen de ene activist die geen bivakmuts droeg werd op de beelden herkend en veroordeeld. Later kregen ook enkele anderen een veroordeling aan hun broek voor openlijke geweldpleging, vernieling en het loslaten van nertsen.

Activisten drongen de stallen binnen, lieten duizenden nertsen los, sloegen de boel kort en klein en gingen op de vuist met de eigenaar en een toegesnelde buurman.  - Foto: Michel Zoeter
Activisten drongen de stallen binnen, lieten duizenden nertsen los, sloegen de boel kort en klein en gingen op de vuist met de eigenaar en een toegesnelde buurman. - Foto: Michel Zoeter

‘Blunders en onbezonnen daden’

Uit een onderzoek van de AIVD in 2004 bleek dat veel activisten dergelijke bevrijdingsacties zagen als ‘blunders en een onbezonnen daad die een smet werpt op het blazoen van de gemiddelde activist’. Het was de moord op Pim Fortuyn in 2002 door een dierenactivist die had gezorgd voor de kanteling van het activistische zelfbeeld. Voortaan geen grootschalige vernielingen meer, geen bevrijdingen en ook geen brandstichting, was het eigen activistische credo. Sindsdien nam het aantal gewelddadige invallen wel af, maar voorbij waren ze niet. Zo werden in 2009 in Barchem 5000 nertsen losgelaten door activisten en in 2015 was het opnieuw raak in Putten. Het bleek weer lastig de daders te veroordelen.

Laatste reacties

  • Bolder01

    Als het boeren waren geweest met vergelijk bare actie's dan waren de boetes toren hoog geweest

  • witrug123

    juist,bolder01

Of registreer je om te kunnen reageren.