Boerenleven

Achtergrond 1 reactie

22 jaar geleden: zoektocht naar omgaan met melkrobot

De melkrobot was in 1996 nog volop in ontwikkeling. Veel ging al goed, sommige dingen wilde nog niet lukken.

‘De totale arbeidsbesparing op een melkveebedrijf is hooguit 22% als met een robot wordt gemolken. Maar: ten opzichte van een 2 x 5-visgraatmelkstal is de arbeidsbesparing veel groter, namelijk maximaal 66%.’ Deze resultaten kwamen 22 jaar geleden boven uit een onderzoek van het Rijksstation voor Landbouwtechniek in het Belgische Merelbeke. De melkrobot was destijds nog volop in ontwikkeling, ook in Nederland. Veel ging al goed, maar het opsporen van vieze spenen wilde bijvoorbeeld nog niet erg lukken.

Praktijkbedrijven vergeleken

Het onderzoek vergeleek 2 praktijkbedrijven met een melkrobot met bedrijven waar gemolken werd met een 2 x 5-visgraatmelkstal. Het bleek dat wanneer een veehouder met 50 koeien in een 2-rijige ligboxenstal het hele jaar door semi-automatisch molk met de robot, hij 38% arbeid kon besparen op het melken. Semi-automatisch wilde zeggen dat de boer alle koeien nog wel zelf de wachtruimte in moest jagen. Daar waar de dieren zelf naar de robot liepen, liep de arbeidsbesparing op tot 66%.
Artikel gaat verder onder de foto

Een Manus-melkrobot van zo'n 20 jaar geleden. - Foto: archief Boerderij
Een Manus-melkrobot van zo'n 20 jaar geleden. - Foto: archief Boerderij

Semi-automatisch melken was destijds niet gebruikelijk bij een melkrobot. Het systeem werd onderzocht voor boeren die én een robot wilden én de koeien overdag graag wilden weiden. Uit modelberekeningen bleek dat 5 uur weidegang per dag mogelijk was als alle koeien vaak de robot bezochten. Bij minder robotbezoek waren per koe meer uren weidegang mogelijk.

Melkrobot 20 jaar later succesvol

Inmiddels is het ruim 20 jaar later. De melkrobot is uiterst succesvol en na wat uitzoeken over hoe en wat, gaan robot en weidegang inmiddels prima samen.

En de arbeidsbesparing uit het rapport van toen? Voor het melken is nauwelijks nog arbeid nodig. Voor veel boeren is minder arbeid echter niet de drijfveer om een robot aan te schaffen, maar wel het flexibeler kunnen inzetten van arbeid.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 16 mei 2018 en is onderdeel van de rubriek Historisch

Eén reactie

  • koestal

    Of de boer heeft robots of de boer heeft betaalde melkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.