Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Kyriakides: glyfosaat in graan verwaarloosbaar

Graanmonsters in de Europese Unie bevatten nauwelijks glyfosaat.

Dat meldt Europees Commissaris Stella Kyriakides in antwoord op parlementaire vragen van de de Portugese Europarlementariër Nuno Melo. Melo stelde vragen naar aanleiding van een publicatie op de Amerikaanse nieuwszender CNN, die meldde dat volgens Amerikaans onderzoek in zeker 21 voedingsmiddelen met graan glyfosaat was gevonden.

Geen meetbare sporen van glyfosaat

Kyriakides zegt dat volgens de jongste gegevens bijna 91 % van de tarwemonsters in de EU geen meetbare sporen van glyfosaat bevat. Daar waar wel sporen van de onkruidbestrijder werden aangetroffen (9,1%), waren de gehalten binnen de wettelijke normen. Voor haver geeft de Europese Commissie vergelijkbare cijfers, waarbij het het aantal monsters met residuen van glyfosaat nog lager was (4,9%). In voedingsmiddelen vanuit de VS worden weliswaar sporen van gewasbeschermingsmiddelen gevonden (in 55,9 % van de geteste voedingswaren), maar niet van glyfosaat, aldus de Europees Commissaris.

Laatste reacties

 • sjoerddehoop1

  Deze interessante cijfers vragen om nadere uitleg.
  Het zal hier gaan om gemiddelden. Denk ik...?
  Ik ben heel benieuwd of er ook gespecificeerde cijfers zijn van bedrijven waarin Glyfosaat binnen het bouwplan wordt gebruikt voor groenbemesters en onkruid te doden voorafgaand aan het onderploegen.
  Daarnaast of er ook cijfers zijn van handelspartijen van boeren waarin het graan vol-velds met Pre-Harvest Roundup is gespoten vlak voor de oogst. In sommige landen is dat al verboden.
  Wie kan dat achterhalen?
  Voor biologische boeren die gangbaar stro kopen, omdat er te weinig biologisch stro is, zouden de niet-glyfosaat gebruikers interessant zijn om het stro apart van aan te kopen, eventueel met een toeslag van 25 euro per ton.

 • info36

  Moeilijk om de waarheid te moeten accepteren he Sjoerd?

 • eltjo.huizenga1

  En de MRL is o.a. afgestemd op pre-harvest gebruik in granen waarmee de waarden dus ver onder de No Effect Level en ADI liggen voor acute en chronische giftigheid! Daarmee liggen residuen van pre-harvest behandeld graan dus onder de norm, zijnde de MRL. Dit is dus een storm in een glas water dus!

Of registreer je om te kunnen reageren.