Akkerbouw

Nieuws

Brussel verwacht sterke groei graanareaal in EU

De akkerbouwers in de Europese Unie gaan dit jaar veel meer zachte tarwe en mais verbouwen en minder gerst, haver en harde tarwe. Het graanareaal zal daardoor met 900.000 hectare toenemen tot 56 miljoen hectare, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

“De graanprijzen zijn relatief goed geweest dit seizoen. Daarnaast verwachten de akkerbouwers dat bieten veel minder gaan opbrengen. Dat zorgt voor een groei van het graanareaal.”

De gegevens komen uit de eerste graanprognose van de Europese Commissie voor het nieuwe seizoen 2019-2020 (1 juli 2019 t/m 30 juni 2020). Het areaal zachte tarwe groeit volgens de Commissie met 800.000 hectare naar 23,9 miljoen hectare. Er wordt 400.000 hectare mais meer gezaaid dan in 2018, waardoor het maisareaal groeit naar 7,7 miljoen hectare. De arealen durumtarwe, gerst en haver krimpen, verwacht de Commissie.

Grotere graanexport, minder uitvoer

In de eerste graanbalans van dit seizoen gaat de Commissie uit van de gemiddelde hectareopbrengsten van de laatste 5 jaar, zegt de woordvoerder van RVO.nl. “Dan wordt een totale oogst verwacht van 308,1 miljoen ton graan. Dit seizoen is 290,6 miljoen ton geoogst.”

Verder verwacht de Commissie dat de Europese graaninvoer zal afnemen met 5,7 miljoen ton naar 21,4 miljoen ton. De export groeit met 9,5 miljoen ton naar 38,4 miljoen ton, stelt de woordvoerder. ”Het zijn uiteraard allemaal prognoses. Er gaat nog een aantal maanden voorbij voordat de eerste korrels van het land komen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.