Akkerbouw

Nieuws

Agriver wil premie op risicobasis in weersverzekering

Verzekeraar AgriVer wil komend seizoen gedifferentieerde premies hanteren binnen de brede weersverzekering.

Dat zegt directeur Marien Boersma. Betalen naar risico op calamiteiten dus, mits RVO.nl hierin meegaat. “Wij hebben precies in beeld waar de risicogebieden zich bevinden”, stelt Boersma. “Of er kan worden beregend en factoren als grondsoort en ligging tellen mee. We doen dit werk al 10 jaar, voor de hagelverzekering hanteren we hetzelfde systeem. Dan bouw je een goede database op.”

Deze pootgoedopbrengst in Aalten ondervond  opbrengstverlies door  droogteschade. - Foto: Hans Prinsen
Deze pootgoedopbrengst in Aalten ondervond opbrengstverlies door droogteschade. - Foto: Hans Prinsen

‘Verzekeraars zijn geen filantropen’

Boersma noemt als voorbeeld dat een teler nabij de Waddenkust waarschijnlijk minder last van droogte heeft dan een Zeeuws-Vlaamse akkerbouwer. In het Noorden is het risico op droogteschade dus lager, dus de verzekeringspremie ook. De ene agrarisch ondernemer gaat meer betalen, een andere minder. “Want verzekeraars zijn geen filantropen”, zegt Boersma stellig. “Schades moeten worden vergoed uit premies. Het is niets anders dan het herverdelen van geld.” Een risicoberekening is daarbij wel zo eerlijk, stelt hij. “Dat scheelt zo een paar procent in premie.”

Weinig verzekeringen in Flevoland

Akkerbouwers begrijpen dat, denkt de AgriVer-directeur. “Zij weten zelf heel goed met welke risico’s zij te maken hebben. Dat vertaalt zich in het relatief geringe aantal verzekeringen dat in Flevoland wordt afgesloten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.