Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Suiker Unie verwacht lagere suikeropbrengst

Suiker Unie verlaagt de opbrengstverwachting van de landelijke bietencampagne naar 13,5 ton suiker per hectare.

De agrarische dienst heeft de resultaten van de geleverde suikerbieten doorgerekend en komt op een gemiddelde opbrengst van 13,5 ton suiker per hectare. Dat is 0,5 ton per hectare lager dan de vorige prognose.

Uit alle teeltgebieden zijn nu resultaten bekend, waarmee de schatting nauwkeuriger wordt. Opbrengsten op de lichte grond vallen tegen. In de meeste kleigebieden worden normale tot goede opbrengsten gehaald. De opbrengstverschillen blijven zeer groot. Van een hoge 17,8% suiker op de Groningse klei tot 15% op Texel, wat opmerkelijk is, aangezien hier in voorgaande jaren de hoogste gehaltes werden gerooid.

Suikergehalte nagenoeg ongewijzigd

Het suikergehalte is in de afgelopen week met een gemiddelde van 16,4% nagenoeg gelijk aan de voorgaande week. De suikerpercentages nemen wel toe, dankzij de zonnige weersomstandigheden en koele nachten. Dat zien telers ook, stelt de dienst; zij willen niet rooien, stellen het uit of rooien minder dan opgegeven.
Het tarragehalte blijft mooi laag met 6,6%.

Al 1 miljoen bieten verwerkt

De fabrieken draaien op hoge capaciteit. De grens van 1 miljoen ton verwerkte bieten is al behaald in de afgelopen week.

Laatste reacties

 • info36

  Belachelijk dat ze zulke hoge oogstprognoses de deur uitgedaan hebben. Iedereen kon vertellen dat dat nooit gehaald zou worden. Tijdens de droogte was het ook opmerkelijk stil bij suiker unie. Kent u plaats zou ik zeggen.

 • Vhouder

  kijken alleen naar computerscherm met groeiprognose grafiek erop. Echte bieten zien ze zelden

 • jop

  Bietenteelt gaat tegen vallen zowel in opbrengst en prijs, volgend jaar wat anders zaaien.

 • jan hospers

  Graan dit jaar voor een akkebouwer uit Drenthe die geen fabriekers in de consumptie drukt wel eens het beste gewas zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.