Akkerbouw

Nieuws

Update low-risk-criteria door Europese Commissie

De Europese Commissie heeft nieuwe criteria voor laag-risicostoffen vastgesteld om het gebruik ervan te stimuleren. Dat meldt het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB).

De criteria zijn nu beter toegesneden op bijvoorbeeld micro-organismen. Laag-risicostoffen worden voor een langere periode goedgekeurd dan andere werkzame stoffen (vijftien in plaats van tien jaar).

De bestaande criteria voor laag-risicostoffen waren vrij algemeen. Er is nu onder meer een aparte set criteria ontwikkeld voor micro-organismen.

Afweging of stof laag-risico is

Aan het einde van het stoftraject maakt de Europese Commissie – op voorspraak van de Rapporteur Member State – de afweging of een stof laag-risico is. Alleen als alle actieve stoffen laag-risico zijn en de blootstelling aan het middel niet leidt tot nadelige effecten, kan een middel laag-risico zijn. Alle toepassingen van het middel moeten dus laag-risico zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.