Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Belgische Bintje-telers te zuinig geweest met pootgoed

Diverse Bintje-telers hebben door het dure pootgoed afgelopen voorjaar een te zuinige pootstrategie aangehouden, concludeert het Belgische aardappelinstituut PCA.

De prijzen van Bintje-pootgoed explodeerden afgelopen winter, vanwege de krapte aan pootgoed. Bintje kostte op een gegeven moment meer dan € 80 per 100 kilo. Kleine maten waren zelfs nog duurder. Zo zijn op diverse Bintje-percelen de maat 28-35 millimeter op 40 centimeter pootafstand uitgepoot. Dit is veel te ruim. In plaats van de gestreefde 37.500 planten per hectare, leidde de ruimere pootafstand tot slechts 33.333 planten per hectare.

Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Nauwer poten

Beter is het streven naar 15 stengels per meter, maar met een pootafstand van 40 centimeter wordt dat niet bereikt. Zeker niet omdat afgelopen jaar ook maar 3,3 stengels in plaats van 4 stengels per knol werden gevormd. Dit zal dus nooit tot een goede hectare-opbrengst leiden, verkeerde zuinigheid dus. De telers met te weinig pootgoed hadden beter wat nauwer kunnen poten, en het resterende deel van het perceel inzaaien met een ander gewas, zoals mais of zomergraan.

Eén reactie

  • Alex63

    goed bezig?!

Of registreer je om te kunnen reageren.