Akkerbouw

Nieuws

VTA: 10% minder uien in voorraad

Er liggen minder uien in voorraad, aldus een inventarisatie van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

In absolute tonnen ligt 10% minder uien in voorraad bij de VTA-leden in opslag, vergeleken met een jaar geleden. Dat is ruim 12,5% lager, vergeleken met het 5-jarig gemiddelde. Dat valt op te maken uit een inventarisatie van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

De VTA heeft de derde voorraadinventarisatie van seizoen 2016-’17 in de eerste week van april onder haar leden uitgevoerd. De VTA heeft ruim 900 leden, waarvan ongeveer 500 uientelers. Daarmee is de steekproef gehouden onder zo’n 13% van de Nederlandse uientelers.

Meer vrije uien

“De huidige malaise zit in de exportvraag”, vertelt Leo de Jonge, lid van de handelscommissie uien van VTA. “Als je kijkt naar het volume in de schuur lopen we mooi in de pas met andere jaren”. Uit de voorraadinventarisatie blijkt dat bijna 2% meer uien, ongeveer 70%, op de peildatum 1 april zijn afgeleverd vergeleken met vorig jaar. Het percentage vrije uien van de VTA-leden in de schuur is een kwart van de totale voorraad. Dat is 3% meer vergeleken met een jaar eerder.

Vrije voorraad rode uien fors hoger

Van de vrije voorraad gele uien zit 30% in opslag. Dat is 4% minder dan vorig jaar. Opvallend is de vrije voorraad rode uien rond peildatum 1 april. Die ligt met 17% ver boven vorig jaar (april 2015: 4%). Een jaar geleden was het grootste gedeelte van de rode uien al geleverd (90%). Dit jaar loopt de afzet wat achter met 79%. De netto kilo’s en opbrengsten van rode uien lagen dit seizoen wat hoger. Daarnaast bleef de vraag naar rode uien aan het begin van het seizoen wat uit.

Export loopt achter

Hoewel de totale voorraad uien minder is dan vorig jaar loopt de export dit seizoen steeds verder achter op vorig jaar. Het eerste gedeelte van het exportseizoen (augustus t/m december) is een recordhoeveelheid uien uitgevoerd. Maar na het wegvallen van Senegal zakte de weekexport in maart terug naar gemiddeld zo’n 14.000 ton per week. Het gemiddelde exportvolume in maart 2016 lag iets onder 19.000 ton per week.

Of registreer je om te kunnen reageren.