Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Bodemschimmels inzetten tegen schadelijke aaltjes

Bodemschimmels kunnen schadelijke aaltjes effectief aanpakken. Dat zegt Jacqueline Baar, directeur van adviesbureau Biomygreen.

Biomygreen heeft binnen het topsectorenbeleid van de overheid een innovatiesubsidie toegewezen gekregen om samen met ‎Landbouwbedrijf C. Van den Hoek CV in Dreischor (Zeeland) onderzoek te doen naar hoe bodemschimmels kunnen worden toegepast, om in de akkerbouw aaltjes te bestrijden.

Het project richt zich op het opkweken, vermeerderen en in de bodem brengen van een combinatie van mycorrhizaschimmels en aaltjesvangende schimmels. Dit is een alternatief voor chemische grondbehandeling met granulaten.

Toepassen van mycorrhizaschimmels

Biomygreen heeft veel ervaring met de toepassing van mycorrhizaschimmels. Deze schimmels zijn effectief tegen aaltjes wanneer ze de plantenwortels gekoloniseerd hebben. In akkerbouwrotaties met ieder seizoen een nieuw gewas en diepere, kerende grondbewerkingen, lukt het niet om de plantenwortels snel te koloniseren, waardoor aaltjes kans krijgen schade aan te richten. Om ook in akkerbouwrotaties zonder gebruik van chemische middelen aaltjesschade te voorkomen, zoekt Biomygreen naar schimmels die aaltjes doden of ervoor zorgen dat ze niet bij de plantenwortels kunnen komen.

Laatste reacties

  • hebikniet

    Vreemd budget gekregen om eigen producten te toetsen. Zonde van het geld, wel duidelijk wat er dan uit gaat komen............

  • pinkeltje

    Ik lees nergens dat het zou gaan om een subsidie om het eigen product te toetsen. Onderzoek doen naar toepassingsmogelijkheden is wat anders dan toetsen!

  • Zandboertje

    Hoe lang duurt het voordat er uit de grond een roofaaltje opstaat? Ik kan me voorstellen dat die er van nature zijn, maar hoe krijg ik deze in mijn grond? 10 jaar wachten of overplaatsen vanuit een bodem met deze aanwezige roofalen?

Of registreer je om te kunnen reageren.