Foto: Ronald Hissink AkkerbouwNieuws

Bodemschimmels inzetten tegen schadelijke aaltjes

Bodemschimmels kunnen schadelijke aaltjes effectief aanpakken. Dat zegt Jacqueline Baar, directeur van adviesbureau Biomygreen.

Biomygreen heeft binnen het topsectorenbeleid van de overheid een innovatiesubsidie toegewezen gekregen om samen met ‎Landbouwbedrijf C. Van den Hoek CV in Dreischor (Zeeland) onderzoek te doen naar hoe bodemschimmels kunnen worden toegepast, om in de akkerbouw aaltjes te bestrijden.

Het project richt zich op het opkweken, vermeerderen en in de bodem brengen van een combinatie van mycorrhizaschimmels en aaltjesvangende schimmels. Dit is een alternatief voor chemische grondbehandeling met granulaten.

Toepassen van mycorrhizaschimmels

Biomygreen heeft veel ervaring met de toepassing van mycorrhizaschimmels. Deze schimmels zijn effectief tegen aaltjes wanneer ze de plantenwortels gekoloniseerd hebben. In akkerbouwrotaties met ieder seizoen een nieuw gewas en diepere, kerende grondbewerkingen, lukt het niet om de plantenwortels snel te koloniseren, waardoor aaltjes kans krijgen schade aan te richten. Om ook in akkerbouwrotaties zonder gebruik van chemische middelen aaltjesschade te voorkomen, zoekt Biomygreen naar schimmels die aaltjes doden of ervoor zorgen dat ze niet bij de plantenwortels kunnen komen.

Beheer
WP Admin