Akkerbouw

Nieuws 2282 x bekeken

PCA: kijk naar Nederlandse prijs bij meeleveraardappel

PCA adviseert Belgische telers om voor de totstandkoming van de prijs voor meeleveraardappelen ook naar de Nederlandse fritesgeschikt-noteringen te kijken.

Er zijn verscheidene kritische opmerkingen uit de praktijk gekomen over de verschillen tussen de Nederlandse en de Belgische noteringen. Daarom geeft het PCA dit advies.

De verschillende Nederlandse aardappelnoteringen voor fritesgeschikte rassen liggen enkele euro’s per 100 kilo hoger vergeleken met de noteringen van het Belgische Belgapom en PCA/Fiwap. Een van de redenen van de hogere notering in Nederland is dat in mindere mate Bintje wordt meegenomen. De prijs van Bintje ligt lager dan bijvoorbeeld die van Fontane, Agria of Innovator. Daarnaast trekt de export de Nederlandse prijzen soms omhoog als de vraag erg beperkt is, zegt het PCA. Dat is terug te zien aan het eind van seizoen 2015/’16 toen de Nederlandse - en Belgische fritesgeschikte noteringen verder uit elkaar liepen.

De Belgische telers verkopen de meeleveraardappelen op basis van de Belgische noteringen, aangezien daar in het contract naar wordt verwezen. De prijs voor meeleveraardappelen ligt daarom vaak op een lager niveau vergeleken met wat de Nederlandse telers krijgen. Die onderhandelen op basis van de Nederlandse noteringen.

'Noteringen kun je niet met elkaar vergelijken'

"Ik betreur ten zeerste dat het PCA de telers adviseert om naar de Nederlandse noteringen te kijken" zegt Romain Cools, algemeen secretaris van de belangenvereniging van de Belgische aardappelverwerking en -handel Belgapom. "De definitie van de Belgische aardappelnoteringen kun je niet vergelijken met de Nederlandse noteringen. Zo komt de notering in Nederland tot stand op basis van 40 mm opwaarts en in België 35 mm opwaarts. Het lijkt erop dat het PCA probeert de telers te stimuleren om gedane transacties in het Pommak-systeem te melden."

Of registreer je om te kunnen reageren.