Akkerbouw

Nieuws 1573 x bekeken

Uienpool Agrifirm profiteert van oplevingen markt

Agrifirm Plant betaalt telers in de uienbewaarpool €16,60 per 100 kilo, op basis van levering week 11.

De pool heeft volgens Agrifirm goed meegedaan met de markt tot en met mei en geprofiteerd van de korte oplevingen in de markt.

Beperkte handelsdagen

De verkoop uit de bewaarpool startte dit jaar later dan gebruikelijk, met de eerste verkoop in december. De oogst van de uien heeft in sommige delen van Nederland lang geduurd en als gevolg daarvan ook de periode van levering af land. Opvallend was dat de prijzen op goede niveaus stonden variërend tussen 16 en 20 cent per kilo, maar dat er maar op een beperkt aantal dagen echt gehandeld kon worden voor die prijzen. Alle uien hebben een goede bestemming gekregen.

Minder vraag

De kwaliteit van de uien viel soms tegen en dat landelijke beeld heeft de export bemoeilijkt en de prijs onder druk gezet, vooral in de laatste maanden van het bewaarseizoen. Exportmarkten als Brazilië en Maleisië waren snel van de markt. De vraag naar uien liep daarom terug en als gevolg daarvan daalde de prijs sterk, tot onder de 12 cent per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.