Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

EU verwacht bovengemiddelde hectareopbrengsten

De akkerbouwers in de EU halen dit jaar bovengemiddelde hectareopbrengsten bij vrijwel alle gewassen.

Het groeiseizoen zit tot nu toe vrijwel nergens tegen, meldt onderzoeksbureau JRC van de Europese Commissie in het maandelijkse weerrapport Mars.

Bovengemiddelde opbrengst graan

Bij aardappelen gaat het JRC uit van een gemiddelde opbrengst van 33,2 ton per hectare. Dat is 3,5% meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Bij suikerbieten verwacht het JRC 73,4 ton per hectare. Dat is 2,2% boven het gemiddelde. Bij graan vallen de opbrengsten nog hoger uit, afgaande op de huidige situatie op de akkers. Bij tarwe gaat de hectareopbrengst naar 5,9 ton. Dat is 4,5% boven het gemiddelde. Bij gerst valt de opbrengst zelfs 5,7% hoger uit.

Weer werkt mee

Het JRC is positief over de opbrengsten omdat het weer vrijwel nergens tegen zit. Alleen in het zuidoosten en midden van de EU was het erg warm in de eerste helft van april. Daarna volgde een koudeperiode in het oosten, zuidoosten en westen van Europa. Er viel tijdelijk te weinig regen in het noorden van Duitsland en Polen en in de zuidelijke helft van Frankrijk en Griekenland. Maar verder verloopt het groeiseizoen goed.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Toch wel knap dat ze alweer op tienden van procenten weten wat de opbrengst wordt. Weten ze ook al op tienden van centen wat de prijzen worden? Regeren is vooruitzien!

 • info36

  Men wil blijvend lage voedselprijzen.

 • huisverkoop

  als je geen kunstmest meer strooit wordt het voedsel van zelf duur. Alles opgelost.

 • farmerbn

  Om onrust te voorkomen zal er geen één overheidsinstantie zijn die een kleine graanoogst voorspelt. Van een onafhankelijk weekblad verwachten we dat ze goed inschat hoevaak zo'n rapport te rooskleurig de zaak weergeeft. Als dat te vaak is dan hoort er in het artikel te staan dat zo'n overheidsinstelling vaak de plank mis slaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.