Akkerbouw

Nieuws

'Totaalverbod neonicotinoïden niet aan de orde'

Een totaalverbod op neonicotinoïden is niet aan de orde, zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). Dat geldt ook voor Frankrijk, aldus Van Dam in antwoord op Kamervragen van Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren).

Wassenberg vroeg de staatssecretaris in overleg te gaan met zijn Franse ambtgenoot, omdat in het Franse parlement een voorstel is gedaan om neonicotinoïden te verbieden.

Dat gaat om een wetsvoorstel over biodiversiteit, waarin is voorzien van een verbod op de insectenbestrijder per 1 september 2018.

Van Dam zegt dat Frankrijk zo'n verbod niet kan invoeren zonder dat aan de Europese Commissie voor te leggen. Het Franse ministerie heeft aangegeven dat de soep niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend. Het wetsvoorstel is nog niet in het laatste stadium, zegt Van Dam. Het moet ook de Franse senaat nog passeren.

De staatssecretaris ziet op dit moment geen aanleiding verdere beperkingen op te leggen aan het gebruik van neonicotinoïden.

Of registreer je om te kunnen reageren.