Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Bietenrassen verschillen in schimmelgevoeligheid

De suikerbietenrassen Bosch, BTS 460, BTS 520, Isabella KWS en Maximiliana KWS waren zowel behandeld als onbehandeld het ziekst, op de twee proeflocaties waar adviesbureau Delphy de rasverschillen in schimmelziektebestrijding bestudeert.

Bij een ernstiger aangetast ras is het effect van een ziektebestrijding groter dan bij een minder ziektegevoelig ras. Bij BTS 460 en BTS 520 was het effect van een ziektebestrijding het meest positief. Annelaura KWS en Hannibal bleven het gezondst, zowel bij onbehandeld als bij behandeld.

Ziekte bepalend voor fungicide-inzet

Het onderzoek is uitgevoerd op het Delphy vernieuwingsbedrijf Op de Es in Zeijen (noordoostelijk zandgebied) en op een boerderij in Voerendaal op de Zuid-Limburgse Löss. De rassen zijn geïnfecteerd met cercospora, meeldauw, ramularia, roest en stemphylium. Hoe ziek de rassen worden is niet bepalend voor de rassenkeuze, stelt Delphy, maar wel voor de fungicide-inzet.

De resultaten van dit onderzoek in 2015 sluiten aan bij de ervaringen met verschillende rassen in de praktijk van 2014. Of elk ras elk jaar op dezelfde manier reageert, kan uit dit onderzoek niet worden afgeleid. Hiervoor zijn meerdere jaren onderzoek nodig, met dezelfde rassen. Delphy zet het onderzoek voort in 2016.

Eén reactie

  • stefan66401

    Zou het niet verhelderend zijn om de ziektegevoeligheid van bietenrassen in de rassenlijst te vermelden zoals in buurlanden standaard is!

Of registreer je om te kunnen reageren.