Akkerbouw

Nieuws 1432 x bekeken

Gen-Bintje in 2018 klaar

De Belgische aardappelsector ontwikkelt een Bintje dat resistent is tegen phytophthora. In het project Bintje Plus wordt het ras voorzien van vier resistentiegenen tegen phytophthora.

Dat zal naar verwachting gelukt zijn in 2018, zei onderzoeksmanager René Custers van het Vlaamse Instituut voor Biotechnologie (VIB) op de aardappeldag in Oudenaarde, van het Belgische onderzoeksinstituut PCA. "We gebruiken geen merkers, omdat binnen Bintje Plus alleen wordt gewerkt met soorteigen genen. Daardoor duurt het langer om te beoordelen of aardappelplanten het gewenste resistentiegen hebben."

Phytophthora is een kostbare aardappelziekte, zegt Custers. "De Belgische telers lijden jaarlijks ongeveer €55 miljoen schade. Dat is een zesde deel van de totale aardappelopbrengst. In België staat zo'n 75.000 hectare aardappelen. Het telen van resistente rassen biedt de beste oplossing. Het kweken van resistente rassen duurt via natuurlijke kruising veel langer dan via genetische modificatie."

Of registreer je om te kunnen reageren.