Akkerbouw

Nieuws 2578 x bekeken

'Verbod neonicotinoïden kost €150 per hectare'

Trams – Het verbod op neonicotinoïden kost de Duitse koolzaadteler €150 per hectare per jaar. De teler moet meer insecticiden spuiten. Bovendien is er meer schade door insecten.

Dat zegt Daniel Bohl, vicevoorzitter van de Noord-Duitse coöperatie Wariner Pflanzenbau, in een interview met AgrarZeitung.

Verhoogd gebruik schadelijk

Het verhoogde gebruik van insecticiden is nadelig voor het milieu, zegt Bohl. "De zaadcoating werkt tegen veel insecten. De bespuitingen zijn selectiever, waardoor extra middel nodig is. Bovendien is er meer insectenschade in koolzaad. Dat kost de telers al twee jaar lang zo'n €150 per hectare per jaar. Dat is een hoge prijs voor een verbod, waarvan de milieuwinst discutabel is."

Verbod op drie neonicotinoïden

De EU verbood in oktober 2013 drie neonicotinoïden die in zaadcoatings zitten om insectenvraat te voorkomen. Het betreft imidacloprid en clothianidin van Bayer CropScience en thiamethoxam van Syngenta. Brussel stelde het verbod in omdat de voedselautoriteit Efsa een verband met overmatige bijensterfte niet uitsluit.

De Commissie vindt dat de industrie aanvullende informatie moest leveren. De nieuwe wetenschappelijke informatie zou dan binnen twee jaar worden beoordeeld. Dit is nog niet afgerond.

Of registreer je om te kunnen reageren.