Akkerbouw

Nieuws 17136 x bekeken 1 reactie

Opmerkelijke verschijnselen op graanmarkt EU

Brussel – De Europese graanmarkt laat deze week een paar opvallende verschijnselen zien.

Brussel gaf afgelopen week meer exportcertificaten af voor gerst dan voor tarwe. Dat is uitzonderlijk. Daarnaast wordt veel gerst geëxporteerd, maar ook geïmporteerd. Meestal loopt óf de export óf de import goed. Tot slot noteert mais voor de nieuwe oogst op de termijnmarkt in Parijs vrijwel gelijk met maaltarwe. Ook dat komt niet vaak voor.

Brussel verleende afgelopen week voor 474.936 ton gerst een exportcertificaat. De exporteurs kregen een certificaat voor 324.853 ton tarwe. Gemiddeld is de export van tarwe echter drie tot vier keer zo groot als die van gerst.

Tarwe-export

De totale export dit seizoen van tarwe loopt nog wel voor op die van gerst. De EU verkocht vanaf 1 juli tot en met 21 juli bijna 1,2 miljoen ton gerst aan derde landen. De tarwe-export ligt nu op bijna 1,3 miljoen ton. Vorig seizoen bedroeg de tarwe-export in dezelfde periode 763.378 ton. Daarmee ligt de export dit seizoen al voor op die van 2014/2015, waarin de export een absoluut record bereikte van ruim 31 miljoen ton. Ruim 21 procent van de Europese tarweoogst is vorig seizoen verkocht aan derde landen. Daarmee is de EU verreweg de grootste aanbieder op de wereldmarkt.

Lagere eurokoers

Een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) schrijft de goede export toe aan de lage eurokoers ten opzichte van de Amerikaanse dollar. "Graan wordt op de wereldmarkt afgerekend in dollars. De koersverhouding maakt Europese tarwe goedkoop en Amerikaanse tarwe duur. Bovendien is de kwaliteit van de Europese tarwe goed. Die in de VS valt tegen door de vele regen. Mexico is van plan tarwe te kopen in Frankrijk, in plaats van in de Verenigde Staten. Dat is erg opmerkelijk."

Import van gerst

Daarnaast doet zich het verschijnsel voor dat de EU niet alleen veel gerst exporteert, maar ook veel gerst binnen haalt. In de eerste drie weken van dit seizoen is voor 143.338 ton gerst een importcertificaat afgegeven. Dat is 24.502 procent meer dan de 585 ton die vorig seizoen in dezelfde periode is geïmporteerd, heeft de RVO uitgerekend. De woordvoerder schrijft dat toe aan de relatief hogere gerstprijs in de EU. "Oekraïne mag 250.000 ton gerst heffingsvrij uitvoeren naar de EU. Vorig seizoen kon Oekraïense gerst echter niet concurreren met de Europese. Dit seizoen wel. Er is veel vraag naar goede kwaliteit Europese gerst in China en het Midden-Oosten. Dat werkt prijsopdrijvend. Het zijn gouden tijden voor de gersthandel. Ze exporteren én importeren heel veel gerst."

Maisprijs haalt tarwe bijna in

Verder constateert de woordvoerder dat de maisprijs voor de nieuwe oogst die van tarwe bijna heeft ingehaald op de termijnmarkt in Parijs. "Mais gaat vooral in het veevoer. Daarom noteert mais in Parijs meestal lager dan maaltarwe. Het septembercontract voor tarwe, dus van de nieuwe oogst, sloot donderdag op €186,50. Het contract voor mais van de nieuwe oogst (november) sloot op €183,50. De prijsverschillen tussen tarwe en mais zijn meestal veel groter."

Eén reactie

  • koestal

    De oorzaak van deze verschijnselen zijn speculaties door de grote koersverschillen door de grote graanhandelaren zoals bv. Cargill

Of registreer je om te kunnen reageren.