Akkerbouw

Nieuws 7 reacties

'Opbrengst industriegroenten valt zwaar tegen'

Brussel – De hectareopbrengsten vallen dit jaar tegen bij industriegroenten. De oorzaak is het koude voorjaar en de droogte die daarna volgde.

Dat meldt Profel, de Europese vereniging van de groenten- en fruitverwerkende industrie. Erwten rijpen eerder af en samen met het koude voorjaar heeft het gewas een kort groeiseizoen achter de rug. De voorjaarsspinazie is later geoogst door het koude voorjaar. Niet alle geplande hectares spinazie zijn gezaaid en geoogst. Ook bij bloemkool en wortelen verwacht Profel lagere hectareopbrengsten. Bij de peulvruchten is de opbrengstderving erg groot. Door droogte was de opkomst slecht.

Het voorjaar was koud in heel Europa waardoor de gewassen een groeiachterstand opliepen. Daarna volgde een periode met droogte in de landen waar veel industriegroenten worden geteeld. Vooral in mei en juni viel weinig neerslag, in sommige streken 40 tot 50 procent minder dan gemiddeld.

De gewassen hadden het begin juli extra zwaar, omdat het tropisch warm werd met veel wind. Toen zijn veel gewassen verdroogd, stelt Profel. In enkele regio's liep de temperatuur op tot boven de 35 graden.

Laatste reacties

 • AD AKKERMANS


  LEUK NA DE PRIJSVERLAGING

 • bert bert

  Maar je tekent een contract en daar ben je toch ook bij .Je gaat akkoord om aan die prijs die kilos te leveren .Dus niet zagen achteraf dat het niets opbracht.
  Als boer tel je gewwon altijd aan een supper opbrengst en dan valt het om de 5 jaar ook erg tegen 

 • nhoj

  precies bert bert

 • piethermus1

  Vroeger toen de graanprijs kunstmatig hoog was, waren industriegroenten leuk en interessant. Maar dan spreek ik over de jaren 80.

 • schoenmakers1

  ik heb het ook erna nog wel meegemaakt dat het heel leuke teelten waren, maar de laatste jaren maken de verwerkers zich alleen nog maar druk over het feit dat je niet teveel ontvangt, de tarieven voor het werk dat door hun loonwerker gedaan wordt is aan 150% en het werk wat je zelf mag doen moet voor 50% van de norm, heb hier wel eens een discusie over gehad maar dit vinden ze normaal, heb zelfs meegemaakt met dubbleteelt erwten/bonen, dat voor beide minder werd betaald omdat je anders te goed kon zijn, heb je in de winkel al ooit het verschil in prijs gezien van de producten tussen dubbel en enkelteelt

 • agro1


  veel produceren voor weinig geld. voed de wereld en verhonger.

 • patrick007

  de groenteboeren werken het zelf in de hand, bedrijven met 100 ha bloemkool 2e vrucht, met autobussen polen en roemenen , dure seizoenspacht ; en dan beginnen klagen; waar is de familiale land en tuinbouw gebleven..... ?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.