Akkerbouw

Nieuws

IRS: gaten in het blad door rupsen

Bergen op Zoom - IRS ziet op diverse plaatsen kleine gaatjes in het bietenblad door vraat van rupsen.

Bestrijding is pas nodig als de rupsen 30 procent van het bladoppervlak dreigen weg te vreten, meldt het bieteninstituut. Een gesloten gewas kan namelijk 30 procent van het bladoppervlak missen voordat dit opbrengst kost. Bij een gewas met weinig blad of wat niet gezond is, is bestrijding al eerder rendabel.

Bij overschrijding van de schadedrempel is bestrijding van rupsen mogelijk met deltamethrin (diverse merken; 0,3 liter per hectare). Als u in het gewas kijkt of er rupsen zijn, ga dan voorzichtig te werk. Ze laten zich namelijk gemakkelijk op de grond vallen als u de bladeren aanraakt. Als ze zich hebben verpopt, heeft bestrijding geen zin. De middelen werken namelijk alleen tegen rupsen en niet tegen vlinders, eieren en poppen van de gamma-uil. Indien u veel dode of geparasiteerde rupsen waarneemt, is het niet nodig om een bespuiting uit te voeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.