Akkerbouw

Nieuws

Drukte bij leveranciers regeninstallaties

Doetinchem - De leveranciers van regeninstallaties hebben het druk deze dagen. Nu er veel haspels draaien gaat ook vaker dan normaal ergens wat kapot.

"Veel kleine reparaties",  meldt Frans Wieskamp van Abemec. "Dat varieert van een kapotte slang,  een lekkende afdichting of een turbine die het begeeft. Maar er komen ook mensen een complete motorunit ophalen."

Beregenen is altijd een hectisch gebeuren weten ze bij Abemec. Dan wordt er ook wel impulsief gekocht. Maar het bedrijf kan nu  maar met een oud inruilertje, dat het eigenlijk liever niet meer in de Nederlandse klantenkring zou verkopen toch tijdelijk iemand uit de brand helpen.

Krappe voorraden slangkoppelingen

Leveranciers elders in het land melden dezelfde ervaring. "Lekker druk in het magazijn",  zegt Hans van der Hoek van Irrifrance-importeur MCF. Hij verkoopt dagelijks veel klein spul verkocht en signaleert dat dat niet alleen in Nederland het geval is.  Her en der blijken toeleveranciers van bijvoorbeeld slangkoppelingen krap in de voorraad te komen zitten.

"Buizen worden heel best verkocht", zegt weet Kees Koomen van Vlaming-Irridelta in het Noord-Hollandse Zwaagdijk. "Levering is geen probleem. Onze toeleverancier heeft voorraad en binnen twee dagen kunnen we tot nu toe iedereen helpen." Bestellingen komen steeds vaker via de webshop.

Koomen, die al langer in het vak zit is overigens verrast dat er nog steeds zo'n vraag is naar buizen. "Je zou denken dat de wereld toch inmiddels vol ligt met buizen" vertelt hem die het opvalt dat klanten hun onderdelen bij Vlaming inmiddels ook steeds meer via de webshop bestellen.

Handel loopt lekker

Er is op dit moment extra vraag naar regenhaspels en de meeste leveranciers kunnen de klanten nog steeds redelijk bedienen. Er is ook nog steeds wel wat inruil te koop, maar het ruimt lekker op.
Bauer-importeur Smits in Veldhoven bijvoorbeeld heeft op de website nog verschillende gebruikte haspels te koop. Al is door de drukte het aanbod van gebruikte machines op internet niet meer actueel.

Levertijd complete haspel tot twee weken

Fabrikanten hebben weinig complete haspels op voorraad,  maar hebben doorgaans wel voldoende componenten liggen om vrij snel een machine klaar te maken. "Reken dan een levertijd tot twee weken", meldt een woordvoerder van AP Machinebouw, producent van Faber-regeninstallaties. Het is hem opgevallen dat dit jaar veel gebruikte installaties naar Friesland gingen voor het beregenen van opnieuw ingezaaide grasland na de muizenplaag.

Inruil van oude haspels

Algemeen gesproken zijn er nogal wat boerenbedrijven aan de markt die al een installatie hebben, maar die nu het er op aan komt, toch graag meer capaciteit willen. Tulpenboeren hebben het beregenen achter de rug, maar een enkeling heeft al een nieuwe haspel voor volgend jaar besteld, omdat de dealer de inruil nu lekker vlot kwijt kan.

Of registreer je om te kunnen reageren.