Akkerbouw

Nieuws laatste update:27 jul 2015

Doorwas in aardappelen

Doetinchem – Aardappelen hebben last van doorwas. Adviesbureau DLV Plant krijgt daar in het hele werkgebied nu melding van. Ook in België beginnen de primaire knollen te kiemen.

Doorwas ontstaat als de groei tijdelijk stilstaat door droogte- en hittestress. Het verschijnsel is rasafhankelijk. Volgens DLV is doorwas te zien bij gevoelige rassen zoals Bintje, Agria en Markies.

Spruiten of nieuwe knollen

De doorwas toont zich momenteel als spruiten die worden gevormd aan de primaire knollen. Soms worden zelfs al nieuwe knollen gevormd. DLV constateert wel dat er verschil zit tussen beregende en onberegende percelen wat betreft de mate van doorwas. Maar ook op beregende percelen is al doorwas te zien. Op veel plekken is de groei weer op gang gekomen door de recente regenbuien. DLV verwacht dan ook dat de doorwas zal uitbreiden. Telers kunnen de kiemremmer MH-60 spuiten, dat ook doorwas tegen gaat. Maar het hangt sterk af per perceel of dit verstandig is, meldt het adviesbureau.

België

Ook in België hebben aardappeltelers te kampen met doorwas, meldt het onderzoeksinstituut PCA. Telers zien al scheuten en soms secundaire knollen in de aardappelruggen. De meeste meldingen komen van Bintje-percelen met weinig loof op de aardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.